Ljubljana

 

City of Ljubljana
Mesto Ljubljana

Ljubljana je glavno in največje mesto Slovenije. Je geografsko, politično, znanstveno, ekonomsko, administrativno in kulturno središče slovenskega naroda ter najpomembnejši gospodarski center. Ljubljana je bila na križišču germanskih, romanskih in slovanskih narodov, njihovih jezikov, šeg in navad, kar je zelo vplivalo na njeno zgodovino.

Da je Ljubljana postala vodilna ekonomska vodilna so pripomogli različni dejavniki, kot so prometna povezanost, zgoščenost industrije, znanstvene in raziskovalne ustanove in trgovska tradicija. V ljubljani se nahaja sedež slovenskega državnega zbora.

Po legendi naj bi prvo naselbino, na kraju današnje Ljubljane, ustanovili Argonavti – starogrški junak Jazon. Celotna zgodba je predstavljena spodaj pod ljubljanskim zmajem, ki je simbol mesta Ljubljana. Obenem pa se pojavlja v mestnem grbu Ljubljane, upodobljen pa je tudi na zmajskem mostu, ki velja za najlepši most dunajske secesije. Zmaj simbolizira moč, pogum in veličino. Do dobe baroka je bil zmaj bolj ko ne samo okras grba, od baroka dalje pa močno izstopa.

IZVOR IMENA LJUBLJANA

Kako je ime Ljubljana nastalo ni čisto pojasnjeno, a za to obstaja več hipotez. Po prvi naj bi ime izhajalo iz staroslovanskega vodnega božanstva Laburus, a etnolog Robert Vrčon trdi, da je ime prišlo iz latinskega izraza za reko, ki poplavlja – aluviana. A nekateri so prepričani, da ime izhaja iz nemške besede Laubach oziroma mlačen potok. Anton Tomaž Linhart je izpostavil besedo ljubljena, a je podobnost le ljudskoetimološka.

The view on Ljubljana
Pogled na mesto Ljubljana

Ena teh razlag je, da je mesto svoje ime dobilo po reki Ljubljanici. V srednjem veku so za reko uporabljali nemški izraz Laibach, ki pomeni stoječa voda in povzroča poplave. Od leta 1918 je bilo ime v uradni uporabi. Nekateri drugi etimologi so ugotavljali, da je ime Ljubljana nastalo iz substraktnega imena leubgh, kar označuje lobanjo v obliki hriba, ravno tega na katerem stoji Ljubljanski grad. Sodobnejša etimologija se razlag substratnih imen, ki so bile sposojene pri staroselcih, izogiba. V Etimološkem slovarju slovenskih zemljepisnih imen sta Silvo Torkar in Marko Snoj razlagala etimologijo imena Ljubljana, ki naj bi prišel iz imena Ljubovid, predvidoma ustanovitelj naslebine iz katere je nastala Ljubljana. Ljubovid se je lahko krajšalo Ljubid, iz česar je tvorjeno vodno (rečno) ime Lubidja in iz tega se je razvilo ime Ljubija. To ime se danes uporablja za desni pritok Ljubljanice zahodno od Vrhnike. In to ime se je mogoče še dodatno skrajšalo v Ljuba. Prebivalci naselbine, ki je stala ob reki po imenu Ljub(i)ja so bili poimenovali Ljubljane, iz česar pa je prešlo na današnji izraz Ljubljana. Razlaga Torkarja temelji na dejstvu, da so zaselke in reke največkrat poimenovali po tamkajšnjih naseljencih.

LJUBLJANSKI ZMAJ – SIMBOL LJUBLJANE

Simbol mesta Ljubljane je ljubljanski zmaj, ki ponazarja moč, pogum in veličino. Vidimo ga lahko na zmajskem mostu in na vrhu grajskega stolpa na ljubljanskem grbu.

Ljubljanski zmaj - simbol mesta
Ljubljanski zmaj – simbol mesta

Zgodovina ljubljanskega zmaja
Ljubljanski zmaj bi lahko izviral iz legende o Jazonu in Argonavtih. V grških časih je Jazon s tovariši Argonavti kralju Kolhide ob Črnem morju ukradel zlato runo – kožo zlatega ovna. Pred zasledovalci za zbežali na ladji Argo, namesto v rodni Grčiji na jugu, so se znašli v ustju reke Donave. Ker poti nazaj ni bilo so svojo pot nadaljevali po reki Donavi, kasneje po reki Ljubljanici, ustavili so se pri izviru Ljubljanice, kjer so ladjo razstavili in prezimili. Poleti so ladjo prenesli vse do obale Jadranskega morja, jo sestavili in potovali naprej. Legenda priča, da so ob prihodu na kraj med današnjo Vrhniko in Ljubljano argonavti naleteli na veliko jezero in ob njem barje. Tu je živela grozovita močvirska pošast, katero je Jazon v boju junaško ubil. Ta pošast naj bi bila ljubljanski zmaj. Po pričanjih naj bi bil Jazon tudi prvi Ljubljančan. Obstajata dve bolj realni različi zgodbi o zmaju.

Prvo naj bi povzeli po svetniku Sv. Juriju, zavetniku grajske kapele, ki je upodobljen na freskah in v kipih, v katerih vedno stoji ali jezdi in s kopjem ubija zmaja. Le-ta v legendi o Sv. Juriju predstavlja staro verovanje prednikov, ki pa ga nova, semitska vera – krščanstvo – premaga. V času antike je bil grajski hrič sveti kraj. Tu so imeli nosicli kulture žarnih grobišč svojo utrdbo in častili svojega boga. S postavljanjem temeljev današnjega gradu v srednjem veku so hoteli simbolno premagati starodavna verovanja, zaradi česar tudi posvetili grajsko kapelo Sv. Juriju. Ljubljanski zmaj je v slovanski mitologiji predstavljal boga Velesa, ki je bil nasprotnik Peruna, vrhovnega slovanskega boga. Perun je bil navadno čaščen na hribu, Veles pa nižje, navadno blizu tržnice.

Druga razlaga je povezana s prvo, saj naj bi se zmaj razvil iz dekoracije na srednjeveškem mestnem grbu, ki je najprej predstavljal le mestno obzidje ali mestna vrata. Žival, ustvarjena kot okras nad grbom, se je v času baroka preselila v grb, prerasla stolp in ostalo simboliko v 19. stoletju, še posebej pa v 20. stoletju. Kot del grba je bil zmaj upodobljen na številnih stavbah, ki so bila v lasti mesta. Po drugi svetovni vojni so ga uporabljala različna podjetja, od etik za steklenice piva, kot ime tovarne baterij ali za nagradno za modne dosežke. Upodobljen je bil celo na škatlici znamenitih ljubljanskih cigaret Filter 57.

GEOGRAFSKO STALIŠČE

Pogled z zmajskega mosta proti Prešernovem trgu - centru mesta Ljubljane
Pogled z zmajskega mosta proti Prešernovem trgu – centru mesta Ljubljane

Mesto leži v Ljubljanski kotlini, s površino 163.8 kvadratnih kilometrov, v osrednji Sloveniji. Mesto leži na nadmorski višini 298 metrov, merjeno ob reki Ljubljanici, medtem pa je Grajski grič, kjer se nahaja Ljubljanski grad, visok 366 metrov. Janški hrib predstavlja najvišjo točko mestne občine Ljubljana in doseže 794 metrov.

Preko Ljubljanske kotline tečejo številne reke, ki so Ljubljanica, Sava, Stokalca, Gradaščica, Mali graben, Bizoviški potok,Pržanec, Ižica, Gameljščica, Črnuščica, Studenšica, Rastučnik, Bajer, Gobovšek Graben, Dobrunjščica, Glinščica in Dolgi potok. Omeniti moramo tudi umetno zgrajeni kanal Grubarjev kanal, ki ga je načrtoval Gabriel Gruber zaradi nenehnega poplavljanja reke Ljubljanice.

Na južnem obrobju mesta se nahajajo močvirnati vlažni travniki, ki v smislu diodiverzitete predstavljajo bogato območje, imenovano Ljubljansko barje. Vse od leta 2008 je Ljubljansko barje imenovano kot krajinski park.

ARHITEKTURNI POGLED

Hiše v Ljubljani z reko Ljubljanico
Hiše v Ljubljani z reko Ljubljanico

Čeprav se na obrobju mesta pojavljajo višje in novejše zgradbe, pa zgodovinsko mestno jedro mesta Ljubljana še vedno ohranja svoj izgled, za katerega so značilne starejše stavbe. Ob novejših hišah se pojavljajo baročni in secesijski slogi in historistične stavbe. Center mesta zaznamuje Ljubljanski grad, ki stoji na grajskem griču. Njegovo območje pa je stalno poseljeno že od leta 1200 pred našim štetjem.

Staro mestno jedro predstavlja srednjeveški obzidani del z mestno hišo, univerzitetna knjižnica, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, križanke in številne cerkve. Novejši del mesta obsega baročne in kasnejše razširitve proti parku Tivoli – sedež univerze, uršulinska cerkev, Slovenska filharmonija in Cankarjev dom. Po potresu leta 1511 je bila Ljubljana prezidana, ponovno preurejanje je doživela v 18. stoletju v baročnem slogu ter ponovno po potresu leta 1895. Takrat je bilo mesto razširjeno in dozidano s historističnimi palačami v slogu art nouveauja. Tako je danes mestna arhitektura mešanica več slogov. Svoj pečat v mestu je pustil tudi slovenski arhitekt Jože Plečnik.

Preko reke Ljubljanice in Grubarjevega kanala ter drugih rek so bili narejeni številni mostovi, med njimi sta najbolj znana Tromostovje pri Prešenovem trgu in Zmajski most pri mestni tržnici.

Ljubljana ima kar nekaj vodnjakov v mestnem jedru, kateri so prisotni vse od njenega nastanka in so bili pomemni za razvoj mesta kot je. Nekateri izmed njih so bili znani že v antični Emoni. Vsega skupaj je Ljubljana imela 40 delujočih vodnjakov. Večinoma krasijo trge in parke, imajo pa pomembno kulturtno-zgodovinsko ozadje. Najpomembnejši izmed vseh stoji na Mestnem trgu (njegova replika) in se imenuje Robbov vodnjak, narejen v baročnem slogu. Izvirnik pa so prestavili v Narodno galerijo leta 2006, saj ga je že zelo načelo vreme.

ZELENE POVRŠINE

Park Tivoli
Park Tivoli

Ljubljana ima veliko zelenih površin v obliki parkov in vrtov, skupaj pa obsegajo okoli 30 ha. Največji park, ki zavzema kar 17.5 ha, je park Tivoli, ki ga je zasnoval francoz J. Blanchard. Skupaj z Rožnikom in Šišenskim hribom oblikujejo krajinski park.

Ostalo površino zavzema 28 manjših parkov in najbolj poznani so:
Argentinski park, Šmartinski park, park Zvezda, Miklošičev park, park Ajdovščina in park Arturo Toscanini.

MESTNE ČETRTI

Mesto Ljubljana je razdeljeno na 17 mestnih četrti, ki imajo lastno upravo, zato sprejemajo predloge občanov in jih posredujejo pristojnim organom mestne občine Ljubljana (MOL). Obenem pa sodelujejo pri pripravi in izvedbi aktivnosti na področju čertne skupnosti. Včasih je bila razdeljena samo na pet samostoječih občin – Bežigrad, Center, Moste-Polje, Šišča in Vič-Rudnik).

Mestne občine:
Bežigrad, Center, Črnuče, Dravlje, Golovec, Jarše, Moste, Polje, Posavje, Rožnik, Rudnik, Sostro, Šentvid, Šiška, Šmarna gora, Trnovo in vič.

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druga večja mesta in njihove zanimivosti!travel-slovenia-povezava-na-drugo2

 


Potuj iz Ljubljane
Nomago vas pripelje na želeno destinacijo – večja mesta po Sloveniji: Bled, Maribor, Postojna, Koper ali druga mesta. Iz Ljubljane na letališče: Benetke, Treviso, Trst ali Brnik. Izposodite si vozilo in se odpravite na izlet po Sloveniji. Rezervirajte letalsko karto ali potujte Nomago potovalno agencijo. [_preberite več_]


TaleUp
TALE UP aplikacija ustvarja zgodbe za vas, obiskovalce Slovenije, odkriva objekte okoli vas in vam s pomočjo obogatene resničnosti ponuja naučinkovitejšo izkušnjo okolice. Na določenih lokacijah, prikazane na zemljevidu aplikacije, se vam prikaže 3D virtualni objekt v pravi velikosti. [_Preberite več_]


Brezplačni vodeni ogledi Ljubljane
Travel-Slovenia v sodelovanju z Dragon Lines pripravlja brezplačna vodenja po mestu Ljubljana s profesionalnim turističnim vodnikom z večletnimi izkušnjami. V dveh urah boste spoznali Ljubljano v vsej njeni lepoti. Sprehod skozi sedanjost, prihodnost in zgodovino. Vodenje bomo obogatili še z aplikacijo TaleUp. [_Preberite več_]


travel-slovenia-adamic-lundrovo-nabrezje-viewAdamič-Lundrovo nabrežje
Adamič-Lundrovo nabrežje je ulica v središču Ljubljane, ki poteka od Tromostovja do Zmajskega mostu. Ulica je posvečena v spomin na Ivana Adamiča in Rudolfa Lundra, mlada slovenska fanta, ki sta tu umrla zaradi nemškega vojaškega nasilja 20. septembra 1908. [_Preberite več_]

Gallusovo nabrežje
Gallusovo nabrežje se nahaja na desnem bregu reke Ljubljanice, poznan je po mnogih antikvariatih, trgovinicah in lokalih. Nabrežje spada med priljubljeno sprehajališče Ljubljančanov in turistov. Tu lahko vidimo stare mestne hiše, urejene granitne poti pa dajejo ulicam srednjeveški pridih. [_Preberite več_]


travel-slovenia-ljubljana-park-tivoli-viewPark Tivoli
Park Tivoli je največji in najlepši park mesta Ljubljana. Park obsega kar 5 km2 območja, namenjen pa je sprehodu, teku, občudovanju narave ter sproščanju v prečudovitem okolju v središču mesta. Spada v krajinski park, ki ga tvori skupaj s Šišenskim hribom in Rožnikom, obsega pa 509 ha. [_Preberite več_]


travel-slovenia-trstenjakova-trta-viewTrstenjakova trta
Slovenija je v svetu prepoznana tudi po svojih trtah in vinu, razdeljena je na 3 vinorodne dežele: Posavje, Podravje in Primorska. Te dežele se dalje delijo na 8 vinorodnih okolišev. Slovenski vinogradi obsegajo okoli 25.000 ha površin, kjer raste 45 sort vinske trte. [_Preberite več_]


Kip Antona Trstenjaka
Kip Antona Trstenjaka so v Ljubljani odkrili ob spominski slovesnosti, 100. obletnici njegova rojstva in 10. obletnici njegove smrti. Spominsko slovesnost in slavnostno akademijo sta pripravili ustanova dr. Antona Trstenjaka in Mestna občina Ljubljana. [_Preberite več_]

Golovec
Golovec je gozdnat hrib, jugo-vzhodno od mestnega jedra Ljubljane z najvišjim vrhom Mazovnik (450 metrov). Predstavlja nadaljevanje Šišenskega hriba (Rožnik) in Grajskega griča. Je sestavni del Posavskega hribovja. Golovec je večinoma sestavljen iz paleozojske gline, peščenjaka in laporja. [_Preberite več_]

Address: