SLOVENIJA

travel-slovenia-slovenijaRepublika Slovenija je država v osrednji Evropi. Slovenija meji na Italijo na zahodu (280 km), Madžarsko na severo-vzhodu (102 km), Avstrijo na severu (318 km) in Hrvaško na jugu in vzhodu (670 km). Ima tudi majhen delež obale na Jadranskem morju (46,6 km). Pokriva področje 20.273 kvadratnih kilometrov in na njenem ozemlju živi 2.061.085 prebivalcev (po cenzusu z dne 1. januar 2014, kar je 0,1% več kot leto poprej). Glavno in največje mesto je Ljubljana, katero je ekonomski, kulturni in politični center države. Uradni in narodni jezik je slovenščina, v nekaterih predelih države tudi italijanščina in madžarščina, kjer se nahajajo narodne manjšine. Najvišji vrh Slovenije je Triglav z 2.864 metri.

Slovenija je svojo državnost dobila s Slovenskim plebiscitom o neodvisnosti dne 23. december 1998 in jo ubranila v 10 dnevni vojni za samostojnost, po 25. juniju 1991, ko je razglasila neodvisnost. Po politični usmerjenosti ima Slovenija parlamentarno demokracijo.

GEOGRAFIJA SLOVENIJE

Geografično Slovenija leži na severno-vzhodni Evropi na stičišču Alp, Dinarskega gorstva, Panonske planote in Mediterana. Podnebje je mešanica vplivov Alp, mediterana in kontinentalnega podnebja. Polovica njenega področja je pokritega z gozdovi, kar znaša 1.161.812 Ha (v Evropi imata samo Finska in Norveška več gozdov). Na severo-zahodnem delu države dominirajo Alpe, z največjim vrhom Triglav (2.864 m). V smeri proti morju se razprostira Kras. Njegov podzemni teren skriva najbolj neverjetne podzemne galerije v Evrope, s skrito lepoto stalaktitov in stalagmitov

V Sloveniji je okoli 11% področja naravno zaščitenega z zakonom. Triglavski narodni park zavzema največje področje, in sicer v velikosti 83.807 Ha. Raznolika geološka struktura, raznolikost terena (od višine morske gladine do višine 2.864 metrov) in dejstvo, da se Slovenija razprostira čez štiri biogeografične regije, so dopustile bogastvo rastlinstva in živalstva. V Sloveniji raste preko 3000 vrst praproti in cvetočih rastlin ter 50.000 različnih živalskih vrst. V smislu biološke raznolikosti, je Slovenija “vroča točka” Evrope. Ima tudi veliko rastlinskih in živalskih endemij, od katerih izstopa živalstvo Kraških jam s svetovno znano človeško ribico (Proteus).

Slovenija je tudi dežela voda. Skupna dolžina vodotokov, rek, stalnih in hudourniških pritokov je 26.000 km. Po skupni količini rečne vode na prebivalca, je Slovenija med najbolj bogatimi Evropskimi državami, in ima skoraj štirikrat več voda kot evropsko povprečje.

ADMINISTRATIVNA UREDITEV

Administrativno je Slovenija deljena na 210 občin, od katerih jih ima 11 status mestne občine: Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Murska Sobota, Nova Gorica, Nove mesto, Ptuj, Slovenj Gradec, Velenje.

travel-slovenia-mestne-občine

Poleg delitve na pokrajine, obstaja še 12 različnih regij: Centralno-Slovenska regija, Obalno-kraška regija, Dravska regija, Gorenjska regija, Goriška regija, Koroška regija, Notranjsko-kraška regija, Pomurska regija, Savinjska regija, Južno-vzhodna Slovenija, Spodnjeposavska regija, Zasavska regija.

travel-slovenia-regije

NEKAJ DEJSTEV O SLOVENIJI

– Glavno mesto: Ljubljana
– Himna: 7 kitica Zdravljice (napisal jo je France Prešeren)
– Jezik: Slovenski
– Vlada: Parlamentarna republika
– Neodvisnost (od Jugoslavije): 25.6.1991
– Priznanost: 1992
– Vstop v Evropsko unijo: 1.5.2004
– Področje: 20.273 km2
– Prebivalstvo: 2.061.085 (po cenzusu z dne 1 januar 2014, kar je 0,1% več kot leto poprej)
– Valuta: Evro
– Časovni pas: CET (UTC+1)
– Vozni pas: Desni
– Klicna koda: +386

Slovenski grb
Slovenski grb
Slovenska zastava
Slovenska zastava