Park Tivoli

 

Park Tivoli
Park Tivoli

Park Tivoli je največji in najlepši park mesta Ljubljana. Park obsega kar 5 km2 območja, namenjen pa je sprehodu, teku, občudovanju narave ter sproščanju v prečudovitem okolju v središču mesta. Spada v krajinski park, ki ga tvori skupaj s Šišenskim hribom in Rožnikom, obsega pa 509 ha. Park je nastal iz parkov, ki so obdajali Cekinov dvor in grad Podturn.

Park lahko razdelimo na tri glavne drevorede, nasajene s kostanji. V parku lahko zasledimo več fontan in različnih kipcev. Na robu se nahaja manjši ribnik, ob katerem je tudi manjši botanični park z rastlinjakom. Ta del je bil leta 1994 prenovljen, prenovili so tudi otroško igrišče, ki predstavlja raj za otroke.

Del parka predstavlja Jakopičevo sprehajališče, katero se začne pri podhodu s Tivolsko cesto in konča pa pod Tivolskim gradom. Sprehajališče je bilo poimenovano po slovenskem impresionističnem slikarju Rihardu Jakopiču. Sam grad Tivoli se nahaja ob vznožju hriba Rožnik, pred njim lahko občudujemo bazen z vodometom in stopnišče s slovitimi litoželeznimi kipi psov brez jezikov. Za bolj sproščen in organiziran sprehod se lahko podamo po Jesenkovi učni poti, ki se začne za gradom.

Jakopičevo sprehajališče
Jakopičevo sprehajališče
Otroško igrišče v parku
Otroško igrišče v parku

ZGODOVINA

Tivoli je zasnoval francoski inženir Jean Blanchard leta 1813, v času ko je bila Ljubljana prestolnica francoskih Ilirskih provinc. Delo Blancharda je nadaljeval avstrijski guverner Latterman, saj je v parku postavil osnovno ogrodje sprehajalnih poti in uredil drevored, katerega so sprva krasili topoli, kasneje pa kostanji. Leta 1850 je bila zgrajena železnica, tako je bil drevored, ki je povezoval Tivoli z mestom, prekinjen. Po potresu leta 1895 je pri urejanju svetoval arhitekt Fabiani. Švicarijo je zasnoval arhitekt Koch, ledenico pa arhitekt Jager. Dobro stoletje kasneje, med letoma 1921 in 1939, je svoj pečat dodal še Jože Plečnik, z zasnovo Jakopičevega sprehajališča.

Lattermanov kostanjev drevored so v letu 1933 preuredili po Plečnikovih načrtih, odstranili so kostanje in naredili široko peščeno sprehajalno pot s klopmi in svetilkami. Zaradi tega so arhitekta Plečnika in mestno oblast ostro kritizirali, saj so bili meščani navajeni sprehodov v senci kostanjev, a so ga kasneje le sprejeli.

Park je doživel tudi druge spremembe, kot je izgradnja bazena Ilirija, letni kino pod dvorcem Tivoli, priključili so gozdno pot s pobočja Rožnika. Na vhodu so po načrtih E. Ravnikarja zgradili Moderno galerijo. Park so čez Šišenski hrib s peščenimi potmi povezali z živalskim vrtom in Mostecem.

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druge mestne parke po Sloveniji!travel-slovenia-povezava-na-drugo2
travel-slovenia-link-on-otherDelite svoje mnenje o vašem obisku lokacije, njegovi pokrajini, naravi, postavitvi – tukaj!

 


travel-slovenia-ljubljana-viewLjubljana
Ljubljana je glavno in največje mesto Slovenije. Je geografsko, politično, znanstveno, ekonomsko, administrativno in kulturno središče slovenskega naroda ter najpomembnejši gospodarski center. Ljubljana je bila na križišču germanskih, romanskih in slovanskih narodov. [_Preberite več_]

Address: