Trstenjakova trta

 

Trstenjakova trta
Trstenjakova trta

Slovenija je v svetu prepoznana tudi po svojih trtah in vinu, razdeljena je na 3 vinorodne dežele: Posavje, Podravje in Primorska. Te dežele se dalje delijo na 8 vinorodnih okolišev. Slovenski vinogradi obsegajo okoli 25.000 ha površin, kjer raste 45 sort vinske trte, od tega pa je kar 20 avtohtonih. Zahvala gre majhnim površinam z ugodnimi klimatskimi pogoji, saj ima Slovenija na majhnem prostoru raznoliko izbiro in ponudbo rdečih, belih in penečih vin. Ta vina so v svetu visoko cenjena.

V Ljubljani, natančneje na Trubarjevi ulici raste znamenita vinska Trstenjakova trta iz ljutomersko-ormoškega okoliša, ki jo je 20. junija 1994, ob 850. obletnici slovenske prestolnice, podaril ter zasadil veliki Prlek in svetovljan akademik dr. Anton Trstenjak. Za trto, ki krasi mesto Ljubljana, skrbijo Prleki oziroma Slovenski red vitezov vina.

Napis na plošči: To vinsko trto je zasadil akademik dr. Anton Trstenjak s svojimi prleškimi rojaki dne 20.6.1994. Poklanja jo Ljubljani ob 850. obletnici. Trto bo oskrboval mag. Milan Lovrenčič.
Napis na plošči: To vinsko trto je zasadil akademik dr. Anton Trstenjak s svojimi prleškimi rojaki dne 20.6.1994. Poklanja jo Ljubljani ob 850. obletnici.
Trto bo oskrboval mag. Milan Lovrenčič.

Že ob zasaditvi se je za oskrbovanje trte zavezal mag. Milan Lovrenčič. V samo oskrbovanje spada tudi vsakoletni rez, ki predstavlja zanimiv dogodek za mimoidoče, kot tudi možnost za pridobitev informacij o trti in vinogradništvu.

”V čast vinu in domovini”

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druge rastline po Sloveniji!travel-slovenia-povezava-na-drugo2
travel-slovenia-link-on-otherPovejte kaj mislite o tej trti, njeni lokaciji, namenu – tukaj!

 


travel-slovenia-ljubljana-viewLjubljana
Ljubljana je glavno in največje mesto Slovenije. Je geografsko, politično, znanstveno, ekonomsko, administrativno in kulturno središče slovenskega naroda ter najpomembnejši gospodarski center. Ljubljana je bila na križišču germanskih, romanskih in slovanskih narodov. [_Preberite več_]


Kip Antona Trstenjaka
Kip Antona Trstenjaka so v Ljubljani odkrili ob spominski slovesnosti, 100. obletnici njegova rojstva in 10. obletnici njegove smrti. Spominsko slovesnost in slavnostno akademijo sta pripravili ustanova dr. Antona Trstenjaka in Mestna občina Ljubljana. [_Preberite več_]

Address: