Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga

 

Vstopite v svet neskončnosti. Mimo zvezd, v osrčje neznanega.

Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga (Avtor fotografije: Dan Briški)

Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga, krajše Center Noordung se nahaja v kraju Vitanje, ki leži v kotlini sredi hribovite pokrajine na obronkih jugozahodnega Pohorja in podaljška Karavank. Že s svojim imenom prepoznavno in ponosno kaže, da je posvečen dejavnosti enega izmed pionirjev vesoljskih znanosti, Hermanu Potočniku Noordungu. Njegova knjiga Problem vožnje po vesolju: raketni motor (Das Problem der Befahrung des Weltraums: der Raketen-Motor, 1929) je bila inspiracija številnim znanstvenikom pri razvoju tehnologij osvajanja vesolja, prav tako pa tudi vsem, ki so razvijali humanistična, kulturna in ostala družboslovna področja, povezana z vesoljem.

Glavna dejavnost Centra Noordung je promocija vesoljskih tehnologij in manifestacija človeških dosežkov v vesolju s prepletanjem umetnosti in visokih tehnologij. S povezovanjem in vključevanjem v mednarodne povezave skrbimo za večjo prepoznavnost slovenskih in mednarodnih inštitucij na področju vesoljske dejavnosti na vseh področjih. Naša ponudba, ki jo omogočamo splošni javnosti, obsega razvoj, postavitev in trženje vesoljskih vsebin v obliki umetniških razstav, razstav eksponatov in multimedijskih interaktivnih aplikacij.

Trenutno so v našem Centru Noordung na ogled razstave:

Odlična izkušnja za vse generacije je simulator letenja Electra VR – ta omogoča polet z letalom in vesoljsko ladjo, VR Noordung je interaktivna aplikacija, ki vam omogoči spoznavanje planetov našega Osončja ter Bivalnega kolesa, ki ga je zasnoval Herman Potočnik Noordung, čisto od blizu. Soba Vesolje 360 pa s projekcijami okoli vas na zanimiv in privlačen način predstavi različna področja vesolja.


 

Oddaljenost od Ljubljane: 94 km – Oddaljenost od Maribora: 48 km

Več informacij najdete na spletni strani Centra Noordung:
www.center-noordung.si ali pokličite na telefonsko številko 040 300 052

Vljudno vabljeni k ogledu muzeja.

Fotografije: Vanč Pisar in Dan Briški & Miha Matavž

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druge muzeje po Sloveniji!travel-slovenia-povezava-na-drugo2

 


Herman Potočnik
Herman Potočnik, psevdonim Hermann Noordung, je bil slovenski raketni inženir, častnik, pionir kozmonavtike (astronavtike), vesoljskih poletov in tehnologij, ki se je rodil 22. decembra 1892 v Pulju (današnja Hrvaška) – Avstro-Ogrska, umrl je 27. avgusta 1929 na Dunaju, Avstrija. [_Preberite več_]

Address: