Herman Potočnik

Herman Potočnik Noordung

Herman Potočnik, psevdonim Hermann Noordung, je bil slovenski raketni inženir, častnik, pionir kozmonavtike (astronavtike), vesoljskih poletov in tehnologij, ki se je rodil 22. decembra 1892 v Pulju (današnja Hrvaška) – Avstro-Ogrska, umrl je 27. avgusta 1929 na Dunaju, Avstrija. Rodil se je družini mornariškega zdravnika, kasneje štabnega zdravnika, Jožeta Potočnika iz premožne slovenjgraške usnjarske rodbine in materi Mariji Kokoschinegg (Kokošinek), potomka čeških prednikov, ki naj bi delali v nekdanjih pohorskih glažutah. Hermanov dedek Franz Kokoschinegg je bil sin nekdanjega lastnika gostilne in kmetije.

Po končanem študiju prava prične delati na posestvu knezov Windisch-Graetzov v Konjicah, kasneje je bil imenovan za upravnika posesti Josefa Steinauerja v Vitanju, ki je bil lastnik tamkašnjih fužin. Kmalu sledi preselitev v Maribor, kjer je bil med drugim predstojnik okraja v Slovenski Bistrici, nato tamkajšnji okrajni sodnik. Po nenadni smrti očeta v letu 1894 se je mati z otroci Franzisko, Adolfom, Gustavom in Hermanom vrnila k svoji materi v Maribor. Herman je tu obiskoval petrazredno ljudsko šolo, pred enajstim letom pa vojaško nižjo realko v Bad Fischau pri Dunaju, kjer je prebival v internatu, ki je bil zgrajen posebej za osirotele sinove častnikov. V času šolanja je zanj skrbel očetov brat, dr. Gustav Kokoschinegg, ki je bil odvetnik v Grazu.

Svoje šolanje nadaljuje na večih vojaških šolah na Moravskem (danes Češka), po vojaški akademiji se odpravi na vojaško tehniško akademijo v Moedlingu, ki jo uspešno zaključi leta 1913 s činom poročnika. Bil je strokovnjak za železniške in mostovne gradnje. Med leti 1914 in 1918 je na frontah prve svetovne vojne gradil in podiral razne železniške konstrukcije ter mostove. Zaradi bolezni se predčasno upokoji ter ustali pri bratu na Dunaju, kjer je na Tehniški visoki šoli študiral elektrotehniko. Študij zaključi leta 1922 z nazivom inženirja, specializiran za raketno tehniko.

Herman je že v času študija sodeloval v univerzitetnem društvu za letalsko tehniko, na raketnem odseku, kjer se seznani z vso tedanjo strokovno literaturo. Bil je tudi član tako imenovanega Društva za potovanje po vesolju, v društvo so bili vključeni številni tedanji vodilni raketni teoretiki.

(naslovnica knjige) Herman Potočnik, psevdonim Hermann Noordung – Problem vožnje po vesolju

Izdajal je strokovne članke, v letu 1928 je izdal svojo edino knjigo Problem vožnje po vesolju, podpisal se je kot Hermann Noordung. Gre za premetenko psevdonima Noordung, ki je nemška beseda Ordnung, kar pomeni red, ki se morebiti nanaša na vesolje in na tedaj še neodkrite zakonitosti, ki v njem vladajo. V knjigi opiše svojo vizijo poletov v vesolje, predstavi zamisel posameznih faz poleta, izračuna podatke za geostacionarni satelit ter nariše načrt za bivalno kolo z umetno težnostjo. Knjiga je služila kot pomembna teoretična osnova številnim svetovno znanim znanstvenikom, poinirjem raketne in vesoljske tehnike ter konstruktorjem, ki so ureničili polete v vesolje in pristanke človeka na Luni.

Herman Potočnik umre na Dunaju leta 1929, v svojem sedemintridesetem letu, za kronično tuberkolozo. Tri dni kasneje je bil pokopan na evangelističnem delu dunajskega pokopališča Simmering.

Zaradi pomembnosti Noordunovega dela in povezanosti njegove rodbine z Vitanjem so v mestu najprej odprli spominsko sobo Hermana Potočnika, sedaj pa je tam zgrajen KSEVT (Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij). Zavod želi poleg muzejske dejavnosti z intelektualnimi in umetniškimi raziskavami vzpodbujati in omogočati razvojne dejavnosti na temo kulturalizacije vesolja.

Herman Potočnik je pomembno zaznamoval področje raketne tehnologije. Wernher von Braun, konstruktor raketnih izstrelkov v vesolje in direktor NASA centra, je dejal, da je knjiga Problem vožnje po vesolju prelomnica v svetovni vesoljski raketni tehniki. Knjiga prikaže veliko rešitev, ki omogočajo bivanje človeka v vesolju. Glede na to, da takrat računalniki in sončnce celice še niso obstajale, so njegove rešitve prav genialne.

POSEBNOSTI

  • v Vitanju, kjer je bil doma Hermanov ded, 8. septembra 2006, odprejo spominsko sobo posvečeno temu pionirju astronavtike
  • v Vitanju odprejo Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij, na dan 6. septembra 2012
  • po njem poimenujejo ulici v Ljubljani in Gradcu
  • predlagajo, da bi se mednarodna vesoljska postaja imenovala po Hermanu, a je bil predlog brez uspeha
  • po njem poimenujejo asteorid 19612 Noordung, ki so ga odkrili 17. julija 1999 na Observatoriju Črni Vrh

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druge zgodovinske osebnosti!travel-slovenia-povezava-na-drugo2

 


Center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga
Center Noordung je posvečen dejavnosti enega izmed pionirjev vesoljskih znanosti, Hermanu Potočniku Noordungu. Njegova knjiga Problem vožnje po vesolju: raketni motor je bila inspiracija številnim znanstvenikom. Center Noordung se nahaja v kraju Vitanje. [_Preberite več_]