Maribor

Pogled na Maribor
Pogled na Maribor

Maribor je mesto na severozahodnem delu Slovenije in je, za Ljubljano, drugo največje mesto države. Mesto je kulturno, univerzitetno, gospodarsko, športno in sejemsko središče tega predela Slovenije. Nahaja se ob reki Dravi in je na stiku petih pokrajinskih enot – Dravska dolina, Pohorje, Kozjak, Slovenske gorice in Dravsko polje. Maribor je središče slovenske Štajerske in sedež Podravske regije. Mestne pravice je dobil v 13. stoletju. Mesto leži na nadmorski višini 274,7 metrov.

KAKO JE MARIBOR DOBIL IME

V 12. stoletju je bilo območje Maribora del mejne grofije frankovske države, kjer so hoteli nadzorovati vhod v Dravsko dolino zaradi takratnih madžarskih vpadov. Na griču Piramida so zato postavili trdnjavo oziroma grad, kar se prvič omeni 20. oktobra 1164 pod imenom castrum Marchburch. To ime izvira iz pojma grad v marki oziroma v današnjem nemškem jeziku poimenovanje Burg in der Mark ali Markpurg, Markburg in kasneje Marburg. Najverjetneje je ta trdnjava obstaja še pred tem datumom, saj je bila omenjena že leta 1124. Tistega leta se je že omenjal Bernard Mariborski, ki je bil mejni grof Podravske regije iz rodu Spanheimov. Ta je sedež regije iz gradu Hompoš prenesel na grad Maribor.

Maribor v času
Maribor v času

V listini vojvodine Leopolda VI. Babenberžana je bil Maribor leta 1209 omenjen kot trg forum Marchpurch. Ta listina je iz leta 1209. Prvič pa se Maribor omenja kot mesto civitaten Marpurg v listinah, ki datirajo na 4. december 1254. Do začetka 19. stoletja se je mesto imenovalo Markburk, Slovenci so ga popačili na Marprok. Tako so v 19. stoletju ime mesta začeli zapisovati drugače, in sicer Marburg an der Drau (Marburg na Dravi). To so storili zato, da ni prihajalo do zamenjav z nemškim mestom Marburg, ki je ležal v Hessnu ob reki Lani (Marburg an der Lahn).

Stanko Vraz je v pismu Ljudevitu Gaju prvi zapisal slovensko ime Maribor, 10. novembra 1836. Ime je preprosto priredil iz nemškega imena Marburg – obdržal je del besede Mar, burg pa je spremenil v slovenski bor. To je naredil po nemškem zgledu, ki so iz Branibora izpeljali ime Brandenburg. Sprva je uporabljal obliko Marbor, kasneje pa dosledno le Maribor. Po letu 1838 so ime začeli uporabljati tudi ljudje v Vrazovem ožjem krogu, zaradi odpora med Slovenci je mesto na uveljavitev imena čakalo 25 let. Tako je leta 1861 poslanec Lovro Toman izdal pesem Mar i bor, s čimer je imenu dal pomen in tako ime se je le uveljavilo med Slovenci. Tako je geslo mesta postalo Mar i bor – mar mi je i(in) bor-im se za to mesto.

Mariborski grb
Mariborski grb

MESTNI GRB

Grbu je osnova mestni pečatnik iz 14. stoletja – tu so združeni srednjeveški heraldični simboli, ki so obzidje, odprta mestna vrata in golob nad njimi.

Grb je v obliki ščita s poljem v rdeči barvi. Na rdečem delu je vhodni stolp z odprtimi vrati in dvignjeno režo. Nad vrati sta dve strelni lini. Na straneh vhodnega stolpa je štirioglat stražni stolp s polkrožnim oknom, stranskim nadzidkom in zobčastim nadzidkom. Med stražnima stolpoma, ki sta povezana z zidom, je bel golob z razprtimi krili. Grad spominja na grad na Piramidi, po katerem je mesto dobilo ime. Golob je simbol Svetega Duha, ki bedi nad mestom. Zavetnik mesta je Sv. Janez Krstnik.

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druga velika mesta in njihove zanimivosti!travel-slovenia-povezava-na-drugo2

 


Potuj iz Maribora
Nomago vas pripelje na želeno destinacijo – večja mesta po Sloveniji: Bled, Ljubljana, Postojna, Koper ali druga mesta. Iz Ljubljane na letališče: Benetke, Treviso, Trst ali Brnik. Izposodite si vozilo in se odpravite na izlet po Sloveniji. Rezervirajte letalsko karto ali potujte Nomago potovalno agencijo. [_preberite več_]


travel-slovenia-maribor-celigijev-stolp-viewČeligijev stolp
Čeligijev stolp, tudi Črni stolp, je pripadal severnemu mestnemu obzidju in je še edini ohranjen srednjeveški stolp izmed šestih stolpov tega kompleksa. Je eden najlepših ohranjenih stolpov te vrste v Sloveniji. Stavba je v 19. stoletju dobila ime po znamenitih mariborskih pivovarjih Tscheligijih.  [_Preberite več_]


travel-slovenia-maribor-drevored-27-vrb-viewDrevored 27 vrb
Drevored 27 povešavih vrb se nahaja ob dravskem nabrežju, med tržnico in Studenško brvjo, ki ga je v sodelovanju z Mestno občino Maribor leta 2012 ob priliki in v spomin na EPK zasadil Rotary club Maribor. S tem so želeli obeležiti Maribor kot Evropsko prestolnico kulture. [_Preberite več_]

Address: