Karst Heritage

Vodnik po zgodovinski in kulturni dediščini Krasa

Karst Heritage je aplikacija, ki deluje na osnovi obogatene resničnosti in vas popelje po zgodovinski in kulturni dediščini našega Krasa. Trenutno si lahko preko aplikacije ogledate cerkev Svetega Justina, ki se je nekoč nahajala nad vasjo Vojščica, na Taboru.

 

NALOŽI APLIKACIJO

KAKO UPORABLJATI APLIKACIJO?

Za ogled cerkve Svetega Justina se morate odpeljati v vas Vojščica na Krasu, natančneje na Tabor, ki je najvišja točka vasi. Tu se nahaja tudi vaško pokopališče in mrliška vežica. Za ogled se morate postaviti levo od vežice, približno na točko kot je prikazana na spodnji sliki.

Na cilju vas bo aplikacija vodila skozi proces prikaza cerkve v pravi velikosti. Na lokaciji se bo pojavilo novo okno z natančnimi navodili. V prvem oknu se bo pojavil napis prispeli ste, tu stisnete nanj in odprl se vam bo AR okno z nadaljnjimi navodili. Takrat napravo usmerite proti tlom in počakajte, da jih le-ta zazna. Tla skenirate približno 10 sekund. Potem se bo na telefonu prikazala bela mreža, kar pomeni, da je vaš telefon zaznal tla. Po 10 sekundah, enkrat kliknite na ekran vaše pametne naprave (natančneje, na belo mrežo) in pred vami se bo pojavila cerkev. Sedaj si jo lahko ogledate v vsej njeni veličini, od znotraj in zunaj.

PREDSTAVITVENI VIDEO

POSEBNOSTI

Zaradi tehnologije, ki jo uporablja aplikacije, le-ta ni podprta na vseh telefonih, na spodnji povezavi najdete seznam naprav, ki podpirajo aplikacijo. Preverite ali je vaša na prava na seznamu. Če vaše naprave ni na seznamu, še ne pomeni da aplikacije na bo delovala.

PODPRTE NAPRAVE

Aplikacija trenutno deluje le na telefonih z Androidnim operacijskim sistemom, in je na voljo preko Google Play trgovine ali Huawei AppGallery.

OMEJITVE

Aplikacija ne deluje v nočnem času, saj kamera zaradi premalo svetlobe ne more zaznati tal, zaradi česar aplikacije ne more prikazati vsebine. Obstajajo določene omejitve glede tehnologije, ki jo uporablja aplikacija, občasno lahko pride do napake, napačnega prikazovanja objekta ali do zamrznite aplikacije oziroma naprave.

DOVOLJENJA

 • Za uporabo aplikacije boste morali aplikaciji dovoliti, da dostopa do nekaterih registrov na vaši napravi (lokacija, galerija, itd.)
 • Za uporabo aplikacije boste morali vklopiti internetno povezavo – prenos podatkov ali povezava na brezžično omrežje
 • Za uporabo aplikacije boste morali vklopiti  lokacijo
 • Z uporabo aplikacije se strinjate, da boste enkrat mesečno prejeli obvestilo o novostih v aplikaciji – kot so nove lokacije, nova vsebina, novi popusti in več

KAKO NADGRADITI APLIKACIJO

Z novim letom, 1.1.2020, je Google Play trgovina prenehala s pošiljanjem avtomatskih obvestil, ko se je aplikacija nadgradila. Tako, da je ta postopek potrebno storiti ročno. In z uporabo Karst Heritage aplikacije se strinjate s prejemanjem obvestil enkrat mesečno.

Nova vsebina in informacije bodo delovale le, če boste nadgradili aplikacijo, in če jo želite nadgraditi sledite spodnjim navodilom.

Navodila po korakih

 1. Pojdite na Google Play trgovino
 2. V levem zgornjem kotu boste zasledili tri vzporedne črtice, kliknite na njih
 3. Odprlo se bo novo okno
 4. Pojdite na zavihek Moje aplikacije in igre
 5. Poiščite Karst Heritage aplikacijo
 6. Pritisnite na posodobi
 7. Počakajte, da se postopek posodobitve konča
 8. Uživajte v novih vsebinah, ki jih ponuja aplikacija

KONTAKT

V kolikor bi imeli vprašanja, predloge, ideje ali bi želeli sodelovati (kraška regija) v aplikaciji Karst Heritage nas kontaktirajte na spletni naslov travel.slovenia.en@gmail.com. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času. Naložite si aplikacijo preko Google Play trgovine – TUKAJ ali za Huawei naprave TUKAJ.

Aplikacija je nastala v sodelovanju Športno-kulturno-turističnega društva Farjovca in spletnega turističnega portala Travel-Slovenia, izdelava aplikacije VRsolution. Projekt je so-financirala občina Miren-Kostanjevica.