Športno kulturno turistično društvo Farjovca

Športno kulturno turistično društvo Farjovca je bilo ustanovljeno leta 2016 v vasi Vojščica na Krasu in danes šteje okoli 40 članov. Skrbijo za kulturo in šport v vasi in bližnji okolici. Obenem pa omogočajo prepoznavnost in predstavitev zgodovinskih ter naravnih lepot v Vojščici in njeni neposredni bližini. Društvo je bilo ustanovljeno zato, da bi se prebivalci med seboj intenzivneje povezovali, se družili ter organizirali najrazličnejše dogodke. Rečemo lahko, da sedaj predstavlja pomemben podporni steber KS Vojščica, saj ji je v veliko pomoč pri izvajanju različnih aktivnosti. Prirejajo prireditve tradicionalnega in priložnostnega značaja.

IME DRUŠTVA

Ideja o imenu društva izhaja iz rastline Farjovca – bodičasto pripotje ali ametistasta možina, ki je značilna za okolico vasi in predstavlja čudovito modro – bodičasto rastlino, s katero so se včasih ˝mladinci˝ na vasi pozabavali in se zaradi ostrih trnjev z njo obmetavali. Tako je vsem ostala v globokem in posebnem spominu.

CILJ DRUŠTVA

Cilji in poslanstvo ŠKT društva Farjovca v osnovi strmijo k medsebojnem povezovanju ter druženju vaščanov oziroma vseh članov in nečlanov društva. S skupnimi močmi bo društvo tako skrbelo za ohranjanje naravne in kulturne dediščine vasi, izvajanje športnih, kulturnih, turističnih in drugih programov, ki bodo oživeli vaško dogajanje, ohranjali tradicijo in vzpodbujali medsebojno povezovanje.

TRADICIONALNI LETNI DOGODKI

  • ŽAJBLJEV POHOD, ki se izvaja prvo nedeljo v aprilu, je tradicionalni pohod srednje zahtevnosti, ki v dolžino meri okrog 10 kilometrov in traja približno 4 ure. Pohodnike vodijo po okoliških gozdnih poteh, kjer spoznavajo zanimivosti Krasa in Vojščice. Posebnost pohoda je z žajbljem obdan del terase in čudovit panoramski razgled nad Brestovško dolino.
  • KRESOVANJE IN POSTAVLJANJE MLAJA, 31. april in 1. maj. Na ta dan se v zgodnjem popoldnevu tradicionalno zberejo vsi vaščani, nakar se odpravijo v bližnji gozd na sečnjo najlepšega mlaja. Sledita njegova postavitev in kres. Za popestritev celotnega dogajanja ob hrani in pijači poskrbijo vaški muzikanti.
  • BUDNICA PIHALNEGA ORKESTRA se izvaja 1. maja pred vaško gostilno Pri Mariji. Že več let zapored na 1. maj v dopoldanskih urah gostijo Pihalni orkester Komen, ki pripravi pravo tradicionalno budnico.
  • VAŠKI PRAZNIK se tradicionalno praznuje prvo soboto po prazniku Sv. Vida, ki je zavetnik vaške cerkve. Navadno priredijo različne igre (od poznavanja Vojščice in njene zgodovine do športnih in zabavnih izzivov), kjer se med seboj pomerijo obiskovalci vseh starosti. Seveda ne manjka hrane in pijače ter prepevanja ob zvokih domačih harmonik.
  • PIKNIK VINA IN KOSTANJA se prireja vsako leto v novembru. Na dogodku zberejo najboljše rdeče in belo vino, kar tudi nagradijo. Dogodek popestrijo vaški muzikantje in okusna hrana, ki jo običajno pripravijo kar domačini.
  • JESENSKI POHOD NA TRSTELJ se izvaja prvo nedeljo v novembru. Gre za tradicionalni pohod srednje zahtevnosti, ki v dolžino meri 12 kilometrov in traja približno 5 ur. Pohodnike vodijo po gozdnih poteh od Vojščice do hriba Trstelj in nazaj. Med pohodom obiskovalci spoznavajo lepote kraške narave in druge znamenitosti Krasa.

ŠKT društvo Fajovca – E-pošta: farjovca@gmail.com – FB: facebook.com/SKTDFarjovca

 


PRISPEVKI TRAVEL-SLOVENIA POTOVALNEGA BLOGA

Vojščička fešta n’ mivki 2019
V soboto, 15. junija, smo se ponovno odpravili v prelepo kraško vasico po imenu Vojščica, ki je tokrat praznovala svoj praznik. Praznik Sv. Vida, po katerem se imenuje vaška cerkev, obenem pa je Sv. Vid zavetnik vasi. Praznik so člani Farjovce v letu 2018 poimenovali Vojščička fešta n’ mivki. [_Preberite več_]

Žajbljev pohod 2019
Pot nas je ponovno ponesla v malo kraško vasico blizu italijanske meje, Vojščico. Udeležili organiziranega Žajbljevega pohoda 2019, ki je bil že 13. po vrsti. Prvi pohod je davnega leta 2007 organizirala Lokalna skupnost Vojščica, ki pa je pred tremi leti organizacijo pohoda predala ŠKT društvu Farjovca. [_Preberite več_]

Jesenski pohod na Trstelj 2018
Tokrat nas je pot popeljala na Kras, v majhno kraško vasico blizu italijanske meje, imenovano Vojščica. Pridružili smo se organiziranemu Jesenskemu pohodu na Trstelj, najvišji vrh slovenskega krasa. Dogodil se je 4. novembra 2018, s pričetkom pred staro šolo in cerkvijo Sv. Vida. [_Preberite več_]