9. POHOD PO BEVKOVI POTI V ZAKOJCO


Podrobnosti dogodka


Obletnica Franceta Bevka
Bevkova pot

DAN DOGODKA: 15. September 2019
LOKACIJA: Hudajužna, Baška grapa
ČAS: 10:00

 

Ob obletnici rojstva in smrti Franceta Bevka poteka v okviru Bevkovih dnevov organiziran že 9. pohod po Bevkovi poti. Pohodniki se bodo podali v Zakojco iz Hudajužne v Baški grapi. Društvo Baška dediščina na ta način nadgrajuje vezi med Cerkljansko in Baško grapo, ki jih je s svojim pisateljskim peresom pletel tudi France Bevk. Start pohoda bo ob 10.00 uri iz Hudajužne (info točka Bevkova pot na terasi Okrepčevalnice Zver). Na start pohoda lahko prispete ali z avtom ali z vlakom. Na startu, med potjo in na cilju bodo pohodniki poslušali odlomke iz Bevkovih del. Vsako leto društvo izbere eno temo iz pisateljevega opusa, ki ga strni v tematski list za pohodnike. Pohod poteka tudi v okviru Festivala pohodništva 2019.

France Bevk se je rodil 17. septembra 1890, umrl pa ravno na svoj 80. rojstni dan leta 1970. Ob tej obletnici vsak tretji vikend v septembru steče niz prireditev z imenom Bevkovi dnevi. Vsako leto se zaključijo na Bevkovi domačiji v Zakojci v okviru Dneva odprtih vrat. Tega dne že tradicionalno iz Hudajužne in Cerknega po treh različnih poteh pridejo v Zakojco tudi številni pohodniki. Pred domačijo se nato odvija kulturni program.

Pohodniki bodo k Bevkovi domačiji v Zakojco prihajali iz treh smeri:

 • ob 10.00 – Hudajužne (Baška grapa) s postanki, na katerih se bo bralo Bevkove črtice, cilj dosegli v uri in pol
 • ob 5.30 Cerkno-Porezen-Zakojca
 • ob 8.00 Cerkno-Zakriž-Vrh Ravni-Zakojca

Od 10. do 18. ure bo na Bevkovi domačiji Dan odprtih vrat.

Ob 11.30 ga bo obogatil kulturni program. Na turistični kmetiji Pri Flandru v Zakojci bo pohodnike po predhodni najavi pričakalo Bevkovo kosilo.

Kontakt / zaželene predhodne prijave:

 • Društvo Baška dediščina
  Start Hudajužna: 041 601 248
  E-pošta: drustvobaskadediscina@gmai.com
  Splet: http://drustvobaskadediscina.nvoplanota.si/
  FB: https://www.facebook.com/events/869031666790768/
 • LTO Laufar Cerkno
  Start Cerkno: 05 373 46 45
  E-pošta: info@visitcerkno.si
  Splet: http://visitcerkno.si/

Dostop:

Cestne povezave:

 • Iz smeri: Škofja Loka – Železniki – Petrovo Brdo – Podbrdo – Hudajužna (40 km)
 • Iz smeri: Idrija – Dolenja Trebuša – Bača pri Modreju (glej smerokaz Podbrdo) – Grahovo ob Bači – Koritnica – Hudajužna
 • Iz smeri: Nova Gorica – Most na Soči – Bača pri Modreju (glej smerokaz Podbrdbo) – Grahovo ob Bači – Koritnica – Hudajužna