15. TRADICIONALNO SREČANJE PLANINCEV NA ČRNI PRSTI 2019


Podrobnosti dogodka


Planinsko srečanje
Tradicionalni dogodek

DAN DOGODKA: 21. september 2019
LOKACIJA: Home of Zorko Jelinčič on Črna prst
ČAS: 10:00

 

15. tradicionalno srečanje planincev pred domom Zorka Jelinčiča na Črni prsti tretjo soboto v septembru bo prepleteno z druženjem, povezovanjem in sodelovanjem. Srečanje bomo pričeli ob 11.00 uri s sveto mašo za preminule planince, nadaljevali pa s pogostitvijo ob živi glasbi. Letošnje srečanje je posvečeno 60. obletnici prevzema Doma Zorka Jelinčiča na Črni prsti.

 

Dodatne informacije o dogodku:

Podbrdo 73a, 5243 Podbrdo – Liljana Gatej – 041 872 014 – pdpodbrdo73a@gmail.com

 

Dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti je letos odprt od 3. junija 2019 do 22. septembra 2019.

 

Baška grapa:

Baška grapa že tik nad dolinskim dnom ponuja številne drobne bisere, ki jih je narava izoblikovala med silovitim zajedanjem v ozke soteske, prepadne grape in vlažne globeli. A veliko bolj privlačen je klic okoliških gora. Ujeta je namreč v varno naročje Bohinjsko – Tolminskega grebena, katerega del je tudi vrh Črne prsti (1844 m n.v.).

 

Člani PD Podbrdo nosijo Črno prst v svojih srcih

Leta 1954 je PD Most na Soči nekdanji vojaški objekt preuredilo v planinski dom, a je leta 1958 prenehalo z delovanjem. Planinska zveza Slovenije ga je leta 1959 predala v upravljanje, oskrbo in obnovo komaj dve leti staremu Planinskemu društvu Podbrdo. Na posvetu planinskih društev Primorske v Podbrdu leta 1965 so ga poimenovali »Planinski dom Zorka Jelinčiča na Črni prsti«. V šestdesetih letih je popolnoma spremenil svojo podobo, saj ga je društvo preuredilo, dogradilo in nadgradilo. Zadnjih 43 let ga oskrbuje s tovorno žičnico. Stene doma bogatita stalni razstavi o življenjski poti Zorka Jelinčiča in ustanovitelja PD Podbrdo Ivana Anderleta – Rejčka.

 

Dostop iz Baške grape:

  • Varianta: Podbrdo – Trtnik – Kalarsko Brdo – Črna prst
  • Varianta : parkirišče v vasi Kal – Kalarsko Brdo – Črna prst
  • Varianta: Podbrdo – Bača pri Podbrdu – Vrh Bače – Črna prst
  • Varianta: Petrovo Brdo – Vrh Bače – Črna prst

 

VAREN KORAK!