11. Pohod po Bevkovi poti Iz Hudajužne v Zakojco


Podrobnosti dogodka


Tradicionalni pohohd
Bevkova domačija v Zakojci

»Pri nas niti črnega kruha ni bilo na pretek, o belem pa niti govora, razen dvakrat na leto. Če nam ga je palo košček na tla, smo ga morali pobrati in spoštljivo poljubiti. Po vsakem krstu pa so bile pogače kar deževale v hišo. Po stari navadi so prinesli peko belega kruha od botre, nato od botra, slednjič sta prišli obe omoženi materini sestri s koši, v katerih so bili poleg pogač za mater tudi hlebčki za vsakega izmed otrok. Zdelo se nam je, da se vrsti praznik z praznikom.« (Začudene oči, France Bevk)

DAN DOGODKA: 19. september 2021
LOKACIJA DOGODKA: Hudajužna (Baška grapa, terasa okrepčevalnice Zver ali Dom krajanov)
ČAS: 9:30
INFO: 041 601 248, ktt.dbd@gmail.com

 

KTT Društvo Baška dediščina letos že ENAJSTIČ sodeluje pri organizaciji pohoda po Bevkovi poti, ki poteka v okviru vsakoletnih Bevkovih dnevov. Letos se bo pohod PRVIČ pričel ob prenovljeni info točki ob domu krajanov v Hudajužni. Obiskovalec si bo lahko brezplačno ogledal Bevkovo domačijo v Zakojci s kulturnim programom ter na Turistični kmetiji pri Flandru okusil Bevkovo kosilo. Pohodniki bodo prejeli informacijski list in skozi branje Bevkove besede srečali z literarnimi junaku in njihovimi zgodbami. Konec leta 2020, prav ob 10. obletnici je vstopa v druščino dediščinskih prireditev, se je društvo razveselilo posebne listine, s katero ZVKDS prvič pisno potrdil njegovo sodelovanje pri DEKD in s tem pospešilo prizadevanja za razvoj LITERARNO – KULTURNEGA TURIZMA V BAŠKI GRAPI. Pohod je vključen v Dneve evropske kulturne dediščine, katere letošnja tema je »Dober tek!« in v Festival pohodništva Dolina Soče. V okviru pohoda bomo predstavili tudi nov promocijski letak Pohod po Bevkovi poti, katerega izdajo je sofinancirala Občina Tolmin.

KORAJŽNO NA POT!

 

Pohodniki bodo k Bevkovi domačiji v Zakojco prihajali iz treh smeri:

  • 9.30 – Hudajužne (Baška grapa, start na terasi Okrepčevalnice Zver oz. Domu krajanov) s postanki, na katerih se bo bralo Bevkove črtice, cilj dosegli v uri in pol;
  • 5.00 – Cerkno-Porezen-Zakojca;
  • 8.00 – Cerkno-Zakriž-Vrh Ravni-Zakojca.

 

PROGRAM HUDAJUŽNA – ZAKOJCA – HUDAJUŽNA

 • 9.30 – start pohoda iz Hudajužne (pri domu krajanov ter Okrepčevalnici Zver)
 • 10.00 -17.00 uri Dan odprtih vrat Bevkove domačije / Zakojca / Cerkljanski muzej in TD Pod Kojco
 • 12.00 – Kulturni program s slavnostnim govornikom
 • 13.00 – Bevkovo kosilo na turistični kmetiji Pri Flandru / obvezno prednaročilo na TIC Cerkno ali direktno na kmetijo, 05 37 79 800
 • 15.00 – Predstavitev dokumentarnega filma o obnovi Volarjeve peči

 

France Bevk se je rodil 17. septembra 1890, umrl pa ravno na svoj 80. rojstni dan leta 1970. Ob tej obletnici vsak tretji vikend v septembru steče niz prireditev z imenom Bevkovi dnevi. Vsako leto se zaključijo na Bevkovi domačiji v Zakojci v okviru Dneva odprtih vrat. Tega dne že tradicionalno iz Hudajužne in Cerknega po treh različnih poteh pridejo v Zakojco tudi številni pohodniki.

Vse aktivnosti bodo potekale skladno z veljavnimi ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa. Obiskovalce prosimo za dosledno upoštevanje navodil organizatorjev in odgovorno ravnanje.