Kulinarične dobrote

travel-slovenia-kranjska-klobasa-viewKranjska klobasa
Kranjska klobasa je mesna klobasa s Kranjskega.  V pisnih virih je omenjena že v drugi polovici 19. stoletja, izhaja pa iz kulturne dediščine kolin. Je mesni proizvod, ki je narejen iz najboljše svinjine, končni okus pa je mešanica svinjskega mesa, popra in česna. [_Preberite več_]

travel-slovenia-prekmurska-gibanica-viewPrekmurska gibanica
Prekmurska gibanica je posebnost med sladicami in se uvršča med slovenske kulinarične specialitete. Ponaša se z evropsko zaščito zajamčene tradicionalne posebnosti. Gibanica je stara prekmurska praznična in obredna jed, ime je pa dobila po besedi guba (güba). V pokrajini ob Muri se je uveljavila že v starih časih. [_Preberite več_]

travel-slovenia-jotaJota
Jed jota je enolončnica, je kraška in furlanska narodna samostojna jed. Jota se je udomačila na Goriškem in ostalih delih Primorske, v Furlaniji pa je šla v pozabo. Znana je kot tipična tržaška posebnost. Ime jota izvira iz furlanske besede jote, katera pa izvira iz galske besede za juho, iutta. [_Preberite več_]

travel-slovenia-blejska-kremsnita-viewBlejska kremšnita
Blejska kremšnita ali kremna rezina je simbol blejske kulinarike. Obenem je tudi zelo razširjena sladica v Sloveniji. Kremno rezino na Bledu pripravljajo že od leta 1953, izdelovati pa jih je pričel takratni slaščičar Ištvan Lukačević. Nekaj časa je preizkušal različne recepte. [_Preberite več_]

Sukenski regut
Sukenski regut (tudi goriški radič ali goriška vrtnica) je avtohtona slovenska sorta, ki izvira iz Solkana. Najboljše in najlepše raste ravno v okolici Solkana. Botanično spada med cirkorijo, po domače se imenuje regrat oziroma regvat. Na področju Solkana gojijo dve vrsti radiča: rdečo sorto in kanarino. [_Preberite več_]

Frtalja
Frtalja (it. Frittata) je preprosta slovenska samostojna kmečka jed. Gre za jajčno jed, ki je poznana predvsem v primorski kuhinji. Drugje po Sloveniji jo poznamo pod imenom omleta, šmorn ali palačinka, a se frtalja bistveno razlikuje od vseh treh. Prevladujejo zelišča, jajce in moka se uporabljata zgolj za vezivo. [_Read more_]