Blejska kremšnita ali kremna rezina je simbol blejske kulinarike. Obenem je tudi zelo razširjena sladica v Sloveniji. Kremno rezino na Bledu pripravljajo že od leta 1953, izdelovati pa jih je pričel takratni slaščičar Ištvan Lukačević. Nekaj časa je preizkušal različne recepte, končni recept pa vsebuje razmerje med kremo in smetano v razmerju 1:2, kremna rezina je velikosti 7×7. Uporabljala se je moka iz Vojvodine, ker slovenska moka ni bila ustrezna zaradi prevelike vlažnosti ozračja. Prvotno naj bi kremna rezina izhajala iz Domžal, kjer so jih začeli izdelovati leta 1938. Recept pa je izdelal Janez Lenček starejši. A imajo na Bledu z izdelavo rezine veliko več izkušenj. Kot dejstvo še napišemo, da so jih v zadnjih 60 letih spekli več kot 12 milijonov.
Sestavljena je iz zlato pečenega listnatega testa, vanilijeve kreme in stepene sladke smetane. Na vrhu pa je posuta s sladkorjem v prahu. Testo je narejeno iz masla, ne iz margarine. Vanilijeva krema mora biti ravno prav gosta, da se ob rezanju ne razleze po krožniku, obenem pa ima popoln okus. Sladka smetana in vanilijeva krema morata biti v pravem razmerju.
Poglejte še druge kulinarične dobrote! |
Povejte kaj menite o tej jedi, njenem okusu – tukaj! |
Bled
Slovenija ima samo en otok, ampak njegova edinstvenost ga naredi bolj privlačnega od marsikaterega otoka. Obkrožen je s slikovitimi gorami in prevladuje v sredini Alpskega jezera. S svojim šarmom je že stoletja simbol mesta v katerega se gostje iz celega sveta radi vračajo. Ta kraj, ki obstaja že tisoče let, je Bled. [_Preberite več_]