Starotrški kal – Močile kal

 

Starotrški kal – Močile kal se nahaja blizu vasi Stari trg ter vzhodno od vasi Močile, ob cesti v smeri Stari trg ob Kolpi – Črnomelj in je del Krajinskega parka Kolpa. Če potujete v smeri Starega trga, se kal nahaja 200 metrov pred vasjo, kjer zavijemo desno na makadamsko cesto. Avtomobil parkirate pri klopcah in se do kala sprehodite. Kal so domačini Poljanske doline v letih 2007/2008 prenovili, saj se je po upadu živinoreje napolnil z blatom, odpadnim materialom in zarasel z grmičovjem. Danes prijetna točka, kjer se lahko popotnik naužije svežega zraka in energije za nadaljnjo pot. Kal so nekoč uporabljali za napajanje živine. Je zaščiteno območje, saj je pomembno življenjsko okolje za mnoge živalske in rastilnske vrste.

Informacijska tabla za Močile – kal
Starotrški kal – Močile kal

Nivo vode se skozi leto spreminja. Le-ta ob večjem dežju naraste. Čez poletje pa lahko precej upade, saj se kal polni le z nadzemnimi vodnimi viri. Ob kalu se nahaja mogočna lipa, ki ima obseg 166 centimetrov ter višino 16 metrov – meritev je bila opravljena leta 2010. Drevo je zaščiteno kot naravni spomenik. Okoli kala se lahko prosto sprehodite. V kalu najdemo ribe in različne vodne rastline. Kal vzdružje okoliško prebivalstvo.

Starotrški kal – Močile kal
Klopce pri kalu

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druge vodne zanimivosti po Sloveniji!travel-slovenia-povezava-na-drugo2

 


Stari trg ob Kolpi
Stari trg ob Kolpi je naselje na jugu Slovenije, v bližini meje s Hrvaško. Povprečna nadmorska višina naselja je 375 metrov. Izoblikovalo se je na ravnem pomolu, ki se strmo dviga nad dolino Kolpe. Na severni strani je povezan z vasjo Močile. Ime Stari trg izvira še iz časov turških vpadov. [_Read more_]

Address: