Kaverna Vojščica

 

Vhod v kaverno

Kaverna se nahaja v dolini, ki se nahaja ob lokalni cesti Vojščica – Sela na Krasu, približno 800 metrov od zadnjih hiš v Vojščici, na levo od velikega travnika. Gre za nepremično kulturno dediščino Avstro-Ogrskega porekla, ki je bila zgrajena med leti 1916 in 1917. Gre za območje bojišča Kostanjevica, Vojščica. Kaverno so ustvarili v živo skalo z miniranjem in izkopavanjem za potrebe vojskovanja v času 1. svetovne vojne. Nahajala se je v zaledju bojišča Kostanjevica, Vojščica. Služila je Avstro-Ogrski, natančneje madžarskemu bataljonu, kot zavetišče za spanje, ranjence, počitek in skladiščenje orožja. To in druge kaverne na Krasu so gradili ruski ujetniki pod poveljem posebne Avstro-Ogrske enote za gradnjo kavern na Krasu.

 

Napis nad vhodom

Nad vhodom v kaverno je v kamen izklesan napis z ornamenti, ki je še danes zelo dobro ohranjen.
K.U.K. SAPP. BAÕN. Nº4 BUDAPEST
8 KOMPAGNIE
1916 – 1917

Prevod besedila:
CESARSKI IN KRALJEVSKI SAPERSKI BATALJON ŠT.º4 BUDIMPEŠTA
8. STOTNIJA
1916 – 1917

Izhod iz kaverne

Če želimo dostopati do kaverne, moramo prečiti travnik po kolovozu mimo osamljenega drevesa. Na koncu travnika kolovoz zavije rahlo v desno, na levi strani pa vzporedno s kolovozom opazimo kamniti zid, ki predstavlja rob doline. V dolino se spustimo po poti oziroma previdno prestopimo zid ter se spustimo. Na desnem delu doline se nahajajo ostanki zidov in vhod v kaverno. Na sredini doline se nahajajo ostanki zbiralnika za vodo.

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druge kaverne po Sloveniji!travel-slovenia-povezava-na-drugo2

 


Vojščica
Vojščica je tipična kraška vas z nekaj ohranjenimi kraškimi domačijami in vodnjaki. Nahaja se jugo-vzhodno od Kostanjevice, v občini Miren-Kostanjevica, v bližini slovensko-italijanske meje. Sredi vasi se nahaja cerkev Sv. Vida, ki je bila postavljena med leti 1924 in 1928. [_Read more_]

Address: