Rok Petrovič

Rok Petrovič

Rok Petrovič je slovenski alpski smučar, ki se je rodil 5. februarja 1966 v Ljubljani. Umrl je 16. septembra 1993 v Veli Luki na Hrvaškem. V letu 1977 je Rok postal prvi Slovenec, ki je zmagal na največjem otroškem tekmovanju za pokal Topolino. Zmagovalec je bil kar petkrat.

V italijanskem Sestrieresu, leta 1984, je osvojil svoj prvi naslov mladinskega svetovnega prvaka v slalomu. Od tu dalje Rok hitro napreduje proti slalomskemu vrhu. Tako v sezoni 1985/86, s petimi zmagami, enim drugim mestom v avstrijskem St. Antonu in enim tretjim mestom v norveškem Geilu, kot prvi Slovenec, osvoji mali kristalni globus v slalomski razvrstitvi. Ta sezona je bila zanj vrhunec njegove smučarske kariere. Naslednjo sezono je v Kranjski Gori osvojil še drugo mesto za prvouvrščenim Bojanom Križajem. V letu 1988 se odloči zaključiti smučarsko kariero ter se posveti študiju na Fakulteti za šport v Ljubljani. Leta 1991 diplomira na naslovom naloge Kršitev človekovih svoboščin v športu. Jeseni leta 1993 bi moral še magistrirati na temo diskretnega simulacijskega modeliranja biomehanskih struktur osnov alpskega smučanja, a je pred njegovim zagovorom prišlo do tragičnega dogodka, saj je med potapljanjem na hrvaškem otoku Korčula utonil.

Na pokalu Vitranc, 10. marca 2012, so premierno predvajali enourni dokumentarni film Od kamna do kristala, portret Roka Petroviča. Film je režiral Božo Grlj po scenariju Nuše Ekar ter Boža Grlja. V Hram slovenskih športnih junakov je bil sprejet leta 2015.

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druge zgodovinske osebnosti!travel-slovenia-povezava-na-drugo2