Prva motociklistična dirka v Sloveniji

Tekmovalci prve motoristične dirke

Na cesti med Podlipo in Smrečjem pri Vrhniki so 29. avgusta 1920 organizirali prvo motociklistično dirko v Sloveniji. V tistem času je bila gorska cesta med Podlipo in Smrečjem idealna proga, saj je bila dovolj utrjena in pregledna. Po sami zasnovi se je uvrščala med ”stare”, zaradi strmih in ostrih ovinkov. Na prvi motociklistični dirki se je zbralo 21 tekmovalcev, trije so med močnim deževjem prišli celo iz Zagreba ter dva iz Cerknice.

Tekmovalce je v Podlipi pričakalo sončno vreme, rahla vlažna makadamska cesta pa je obetala prijetno vožnjo, saj se z nje ni dvigoval prah. Gledalci prve motociklistične dirke so lahko uživali nad živahnim drvenjem na cesti, saj toliko motociklistov na enkrat še niso videli. Zaradi nepoznavanja proge so tekmovalci čas pred dirko izkoristili za spoznavanje ovinkov. Ker so jih preizkušali vsi naenkrat, je v takšni zmedi prihajalo do nesreč. Pred samim štartom je zaradi okvar motorjev odstopilo pet tekmovalcev.

Zmagovalec v skupini z motorji do 2,75 KM je bil Cerkničan Kordan, v skupini do 3,5 KM sta zmagala Zagrebčana Satler in Borošek, v skupini do 4,5 KM pa Ljubljančan Barešič. Obenem pa je Barešič dosegel najboljši čas dneva. Četrte skupine ni bilo, v peti skupini z motorji do 9,5 KM je vozil le en tekmovalec.

Tekmovalci so bili nad cesto navdušeni ter jo poimenovali slovenski Semmering, po avstrijskem prelazu, ki je znan po znamenitih dirkah. Slovenski Semmering se je v naslednjih letih preselil, najprej na Vrhniški klanec, potem pa na Ljubelj.

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druge pomembne dogodke!travel-slovenia-povezava-na-drugo2