Odkritje spomenika Valentinu Vodniku

Spomenik Valentinu Vodniku

Vodnikov spomenik je bil odkrit 30. junija 1889 pred poslopjem ljubljanskega liceja, je spomenik pesniku Valentinu Vodniku in stoji na Vodnikovem trgu v stari Ljubljani. Danes je kip obrnjen proti trgu s hrbtom.

Gre za bronasti celo-postavni kip, ki je delo kiparja Alojza Gangla. Visok je 2.5 metra, stoji na kamnitem bloku, le-ta pa na stopničastem podstavku. Ta dva dela spomenika sta delo arhitekta Jana Dufferja. Obkrožen je z železno ograjo. Na spomeniku pa je izpisana zadnja kitica Vodnikove pesmi ”Moj spomenik”:

Ne hčere ne sina
Po meni ne bo.
Dovolj je spomina,
Me pesmi pojó.

Stara slika spomenika

Ob 100. obletnici Vodnikovega rojstva je pobudo za postavitev spomenika podal pesnik in politik Lovro Toman, poziv za pobiranje prispevkov pa je objavil Janez Bleiweis. Vodnikov spomenik je prvi slovenski narodni spomenik, postavljen v obdobju prebujajoče slovenske narodne zavesti. Ob odkritju so organizirali veliko slovesnost in tridnevno slavje, dogodka se je udeležilo tisoče Slovencev z vse Kranjske. Poslopje liceja za njim so v letu 1902 podrli, saj je bilo po velikem ljubljanskem potresu preveč poškodovano. Kar je sprožilo nekaj javnega negodovanja, saj je tržnica, ki je nastala na njegovem mestu veljala za premalo ugledno ozadje takemu obeležju. Ob proslavi 120. obletnice Ilirskih provinc leta 1929 so na sprednjo stran podstavka dodali bronast venec s svežnjem, črkama R in F ter prisegajočo roko nad napisom Vodnik, saj je bil Vodnik velik podpornik Ilirskih provinc.

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druge pomembne dogodke!travel-slovenia-povezava-na-drugo2