Nuša Tome-Babnik

Nuša Tome-Babnik
Nuša Tome-Babnik

Nuša Tome-Babnik se je rodila 19. oktobra 1960 v Ljubljani, umrla pa je 10. novembra 2015. Bila je slovenska alpska smučarka, ki je za Jugoslavijo nastopila na Zimskih olimpijskih igrah leta 1980 v Lake Placidu. Nastopila je v veleslalomu in slalomu. V kategoriji veleslaloma je osvojila 22. mesto. Nastopila je tudi na olimpijskih igrah štiri leta kasneje v Sarajevu, 1984. V veleslalomu je osvojila 21. mesto. V letu 1978 je na svetovnem prvenstvu v slalomu osvojila 33. mesto.

Pri 14 letih je prestopila reprezentačni prag in bila izbranka v najboljši selekciji njenega rodu leta 1974. Bila je izvrstna smučarka, a poleg tega tudi zelo pozitivna, ki je skrbela za zabavni del takratnega skupnega bivanja s sotekmovalkami. Desetkrat se je uvrstila v petnajsterico, njen največji uspeh pa je 7. mesto v slalomu na Zlati lisici leta 1984,  8. mesto v veleslalomu v San Sicariu leta 1982 in v slalomu s Setrieru leta 1983.

Po končani športni karieri je bila zaposlena kot profesorica športne vzgoje, je dvakratna najboljša športnica Gorenjske. V športu je bila dejavna kot članica sveta Fundacije za šport, disciplinske komisije Smučarske zveze Slovenije in skakalnega kluba Ilirija.

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druge zgodovinske osebnosti!travel-slovenia-povezava-na-drugo2