Miha Arih

Miha Arih – Mihol

Miha Arih je bil slovenski alpinist in partizan, ki se je rodil 17. septembra 1918, umrl je 9. februarja 1944 v Podkorenu.

Miha Arih se je rodil kmečki družini, očetu Jožetu in materi Neži, rojen kot Oman. Poznan pod vzdevkom Mihol. V Hrušici je delal kot mizar v železniški mizarski delavnici. Delal je tudi v jeseniški železarni in v Bosni. Bil je gorski reševalec in eden najboljših zimskih alpinistov svojega časa. Alpinističnih podvigov se je loteval tudi pozimi ter smeri do 6. težavnostne stopnje. Lotil se je prvenstvenih smeri v Rakovi špici (2545 metrov), centralni severni rez v Roglici (2547 metrov, Dolkova špica). Prečil je smer Škrlatica – Rakova špica.

V drugi svetovni vojni je sodeloval v narodno osvobodilnem boju (NOB). Njegova pot se je končala, ko ga je ubil sosed, ko je v oskrbovalni partizanski akciji želel vdreti v njegovo hišo. Umrl je zaradi izdajstva domačina. Po njem so poimenovali dom na Vršiču, Mihov dom. Na domači hiši je postavljena spominska plošča, ob zidu cerkve v Podkorenu pa je ograjen nagrobni kamen. Tja so ga pripeljali domačini iz mesta, kjer so se med vojno sestajali aktivisti.

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druge zgodovinske osebnosti!travel-slovenia-povezava-na-drugo2