Marjana Deržaj

Marjana Deržaj
Marjana Deržaj

25. maja 1936 se je v Ljubljani rodila slovenske pevka zabavne glasbe Marjana Deržaj. Umrla je v Ljubljani, 18. januarja 2005. V svoji pevski karieri je posnela 312 pesmi, najbolj znana izmed njih je Poletna noč, katero je prvič zapela leta 1957 na ljubljanskem radiu. Posnela in izdala je veliko število plošča in kaset: Kitare iz Meksika, Življenje s pesmijo, Pesmi iz srca, Ptičje strašilo, Vrni se kdaj v Ljubljano. Nominirana je bila za Dnevnikovo osebnost leta (1987), Viktorja za življenjsko delo je prejela leta 1995.

Njena pevska kariera se je začela z nastopi po ljubljanskih klubih. Že pri svojih desetih letih je zapela v opernem zboru pri predstavi Carmen. Veliko je nastopala na radiu in po televiziji. Nastopila je tudi na festivalih Slovenske popevke in v narodno-zabavni skupini Dobri znanci. Njen prvi nastop na festivalu je bil leta 1957 v Beogradu. Leto kasneje, 1958, je s pesmijo Vozi me vlak v daljave zmagala na opatijskem festivalu zabavne glasbe. 1960 je bil organiziran prvi Jazz festival na Bledu, na katerem je nastopila. S pesmijo Poletna noč je leta 1964 na Bledu zmagala. Pesem je uglasbil Mojmir Sepe, besedilo pa je napisala Elza Budau. S pesmijo Ples oblakov je na istem festivalu leta 1966 zmagala, leta 1975 pa je prejela nagrado občinstva za pesem Mi smo taki. Prepevala jo je skupaj z Bracem Korenom.

Tekmovala je na jugoslovanskem tekmovanju za pesem Evrovizije v šestdesetih. S pesmijo Zlati april si je delila prvo mesto s Sabahudinom Kurtom, leta 1964. A je Jugoslavijo predstavljal Kurt, ker je prejel višje ocene žirije.

Založba kaset in plošč RTV Slovenija je po njeni smrti izdala zgoščeno Za vse poletne noči!. Na zgoščenki so bile zbrane največje uspešnice Marjane Deržaj. Pri založbi Sanje je 20. junija 2006 izšla njena biografija z naslovom Marjana – Zvezde padajo v noč. Biografijo je napisala Katarina Lavš. Obenem pa je pri Založbi kaset in plošč izšla zgoščenka z enakim naslovom. Na njej so bili posnetki, ki prej še niso bili objavljeni na nosilcu zvoka, to so večinoma posnetki iz arhiva RTV Slovenije.

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druge zgodovinske osebnosti!travel-slovenia-povezava-na-drugo2