Vas Grad

Staro mestno jedro vasi Grad
Staro mestno jedro vasi Grad

Osrednja blejska vas Grad, leži pod skalo z gradom briksenskih škofov. Prvič se omenja leta 1253. Prvotna naselbina je stala na grajski vzpetini, ki je zaradi težke dostopnosti nudila najboljše pogoje za obrambo. Ko so se počutili bolj varne, so se začeli prebivalci postopoma naseljevati na mestu sedanje vasi. Leta 1602 je bilo v Gradu 16 kmetij in 30 kajž.

Leta 1904 so po načrtih dunajskega arhitekta Friedricha von Schmidta na kraju nekdanje srednjeveške župnijske cerkve svetega Martina s protiturškim obzidjem zgradili sedanjo cerkev v novogotskem stilu.

Leta 1855 je švicarski naravni zdravilec Arnold Rikli odprl znamenito zračno letovišče, ki je odločilno prispevalo k nadaljnjemu turističnemu razvoju Bleda

Leta 1883 so pod cerkvijo postavili prvi spomenik največjemu slovenskemu pesniku, dr. Francetu Prešernu (1800 – 1849).

Riklijeva cesta, pogled iz centra vasi
Riklijeva cesta, pogled iz centra vasi

29. junija 1908 se vas Grad zajel velik požar, ki je v dobre pol ure uničil precejšen del naselja, k sreči pa ni zahteval človeških žrtev. Po obnovi so ponovno zasadili tudi lipo sredi vasi.

V vasi Grad so doma tudi blejski fijakerji, ki imajo dolgo tradicijo in predstavljajo eno od posebnosti Bleda. Po letu 1870, po zgraditvi železnice, so fijakerji s postaje v Lescah vozili goste na Bled s kočijami. Pravica za opravljanje prevozov s kočijo je pripadala hiši in tako je še danes.

Vaško jedro Grad je bilo obnovljeno leta 2011 s pomočjo evropskih sredstev.

Drevo na križišču Grajske in Riklijeve ceste
Drevo na križišču Grajske in Riklijeve ceste
Riklijeva cesta
Riklijeva cesta

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druge vasi po Sloveniji!travel-slovenia-povezava-na-drugo2

 


travel-slovenia-bled-viewBled
Slovenija ima samo en otok, ampak njegova edinstvenost ga naredi bolj privlačnega od marsikaterega otoka. Obkrožen je s slikovitimi gorami in prevladuje v sredini Alpskega jezera. S svojim šarmom je že stoletja simbol mesta v katerega se gostje iz celega sveta radi vračajo. Ta kraj, ki obstaja že tisoče let, je Bled. [_Preberite več_]

Address: