Polhov Gradec

 

Polhov Gradec s cerkvijo Marijinega rojstva in Starim gradom – Kalvarijo v ozadju

Polhov Gradec je naselje z bogato kulturno zgodovino in obenem središče zgornje Gradaške doline in Polhograjskega hribovja. Od glavnega mesta je oddaljen le 17 kilometrov, nahaja se na višini 397 metrov. Nad starim vaškim jedrom se nahaja vzpetina Stari grad – Kalvarija, ki doseže višino 460 metrov. Tu je nekoč stal srednjeveški grad, ki mu je gospodovala gospa Polhograjska, a je bil leta 1511 v potresu porušen. Opuščen pa je bil leta 1515 po velikem kmečkem uporu, ko so se graščaki preselili v spodnji dvor na mesto današnje graščine. Ob vznožju tečeta dve rečici, Božna ali Velika voda in Mala voda, obe se pod naseljem stekata v reko Gradaščico.

Naselje se na tem območju nahaja že od prazgodovinskega časa, ko so prvi naseljenci iskali zatočišče na Polhograjski gori. Tu so našli pomembne arheološke najdbe iz pozne antike. Staro vaško jedo, ki je še delno ohranjeno, se je oblikovalo pod Starim gradom in ob veliki baročni župnijski cerkvi Marijinega rojstva iz 18. stoletja. V naselju se je ohranilo več starih hiš. Iz naselja vodijo različne planinske poti na hribovja v okolici, na vzpetine Pasja ravan, Polhograjska gora ali Sv. Lovrenc, Tošč, Grmada in nekatere nižje vrhove.

IME

Ime Polhov Gradec je naselje najverjetneje dobilo po staroslovanskem gradišču, legenda pa govori o utrujenem popotniku, ki so mu tukaj nekoč polhi pojedli sedlo in jermene. Popotnik je v jezi pridušal, da to ni noben Gradec, temveč Polhov Gradec. Ta verzija izhaja iz legende, ki pa je omenjena tudi v turističnem materialu.

Polhov Gradec je bil prvič omenjen v pisnih virih pod nemškim imenom Pilchgrez v letu 1261 – Pilchgraez v letu 1269, in enostavno Graetz v letu 1291, v novejši dobi po nemško Billichgrätz. Vsa ta imena izhajajo iz slovenskega imena za naselje, zadnji element -grätz izhaja iz slovenske besede gradec ali majhen grad. Prvi del imena izhaja iz osebnega imena, Polh ali Povh, tako ime samo pomeni Polhov (majhen) grad. Druga, manj verjetna teorija, izpelje besedo Polh iz imena Pavel.

ZGODOVINA

Prvi dokazi o naselju na področju Polhovega Gradca segajo v staro železno dobo. O poselitvi v rimski dobi pričajo izkopanine podeželske vile rimskega bogataša, ki so shranjene v muzeju v Ljubljani, nekaj malega pa tudi v krajevnem muzeju v Polhograjski graščini. Rimska postojanka se je po Valvazorju imenovala Ad Nonum. V času velikih preseljevanj, v 5. in 6. stoletju, so se v kraju naselili Slovani.

Na vzpetini nad starim vaškim jedrom, poznana kot Stari grad ali Kalvarija, so postavili gradišče, ki je tudi botrovalu k prvotnemu imenu kraja – Gradec. Po mnenju zgodovinarjev, naj bi iz gradišča, nekje v 8. stoletju, zrasel stari srednjevaški grad, v katerem so prebivali gospodje Polhograjski vse od začetka 16. stoletja. Leta 1511 je bil grad močno poškodovan v potresu, leta 1515 pa so ga dokončno uničili kmečki upori. Po izročilu, so ostanke uporabili za izgradnjo cerkve Sv. Petra v Dvoru. Gospostvo se je preselilo v spodnjo graščino, imenovano Polhograjska graščina. V sakralnih objektih je ohranjenih veliko srednjeveških fresk, kipov iz obdobja gotike in grajske opreme.

Polhograjska graščina je bila dograjena po potresu v 16. stoletju, danes pa v njej prebiva Muzej Pošte in telekomunikacije, krajevni muzej, stara učilnica, grajska kapela in poročna dvorana. Dvorišče graščine krasi Neptunov vodnjak z vklesano letnico 1696, ki je letnica nastanka. Na vodnjaku se nahaja še Grb Polhograjskih baronov, okoli so postavljeni štirje stebri z nimfami in ornamenti. Pred gradom se nahaja še grajski park z znamenito veliko staro lipo.

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druga naselja po Sloveniji!travel-slovenia-povezava-na-drugo2

 


Muzej pošte in telekomunikacij
V Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu delijo zgodbe o časih, ko smo nestrpno pričakovali poštarja, da prinese sveže novice in ko mobilni telefoni še niso bili del našega vsakdana. Nekoč je muzej deloval v Starološkem muzeju, med leti 1985 in 2008. [_Preberite več_]


Neptunov vodnjak
Neptunov vodnjak se nahaja v Polhovem Gradcu in je posebnost grajskega dvorišča Polhograjske graščine. Vodnjak z neptunom na sredinskem stebru in štirimi nifami nosi grb Polhograjskih gospodov, ki ga datirajo na drugo polovico 17. stoletja. Gre za renesančni vodnjak. [_Read more_]


Blagaj path
Blagajeva pot je dobila ime po grofu Rihardu Ursiniju Blagaju, ki je bil prvi župan naselja Polhov Gradec. V času njegovega lastništva je Polhograjska graščina doživela veliko naprednih razsvetljenskih idej. Blagajeva pot spada v Krajinski park Polhograjsko hribovje. Pot se prične ob Polhograjski graščini. [_Preberite več_]

Address: