Napis Tito na Sabotinu

 

Napis Tito na Sabotinu

Sabotin je za mnoge zanimiv tudi zaradi svojega napisa na pobočju. Daje mu razpoznavni pečat in je vir številnih polemik med domačini. Napis Naš Tito je bil narejen iz kamnov, nastal je leta 1978 v čast Josipu Brozu Titu. Črke so bile velikosti 25 metrov, napis pa je v dolžino segal 100 metrov. Deležen je bil številnih preoblikovanj, spremenili so ga v Naš mir in SLO, a danes ostaja samo napis Tito.

V letu 2004 so napis spremenili v SLO, marca 2005 so napis SLO spremenili nazaj v napis Naš Tito. Nekoliko kasneje so ga spremenili v Naš Fido, a so ga že naslednji dan popravili nazaj v Naš Tito. Vojne z napisi so se od pomladi 2006 nadaljevale, neznanci so napis spremenili v Naš Tigr, a so ga ponovno popravili v Naš Tito. Ozemlje kjer se je nahajal ta napis je kupil slovenski politik Ivo Hvalica, ki je bil pobudnik za odstranitev napisa. In kot lastnik parcele se je odločil za odstranitev napisa.

Skupina aktivistov je v noči na 2. marec 2013 napis spremenila v VSTAJA, sodelovalo je več kot 40 vstajnikov iz različnih koncev Slovenije. Dva dni kasneje, v noči na 4. marec, je skupina 26 aktivistov napis prebarvala z apnom. Julija 2015 so napis spremenili v THC. Napis so ponovno popravili in napisali Tito, ki za zdaj še ostaja nespremenjen.

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druge zanimivosti po Sloveniji!travel-slovenia-povezava-na-drugo2
travel-slovenia-link-on-otherPovejte kaj menite o napisu, njegovem namenu, lokaciji – tukaj!

 


Sabotin
Sabotin je vzpetina, ki se dviga nad Solkanom in kljub svoji skromni višini, 609 metrov, ponudi odličen razgled na okolico Solkana in Nove Gorice, kot tudi pogled na Julijske Alpe, reko Sočo, Kras, morje, Furlansko nižino in zahodne Alpe. Sabotin se nahaja ne meji med Slovenijo in Italijo. [_Preberite več_]

Address: