Matavun

 

Vas Matavun

Matavun je manjša vasica v občini Divača, v bližini vhoda v Škocjanske jame v Primorski regiji. Skozi vas poteka del učne poti Škocjan.

V sredini vasi se nahaja kal, plitek ribnik z neprepustnim dnom, kjer se zbira deževnica. Nedaleč stran se je nekoč nahaja ledenica, podzemni prostori za shranjevanje ledu. Na drugi strani stoji velika Lipa, ki so jih ljudje častili že od davnine. Slovenci imamo lipov list za svoj simbol. Čez cesto se nahaja spomenik NOB za padle borce.

Josip Jože Cerkvenik je živel v vasi Matavun in je bil eden od škocjanskih jamarjev, ki je ob svečah, oljenkah ali karbidkah, slabo zaravani, raziskovali, gradili in vodili obiskovalce v jami. Zaslužen je za sloves Škocjanskih jam in njihovo izjemno kulturno dediščino, ki se prepleta z naravnimi čudesi območja.

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druge manjše vasi in njihove zanimivosti!travel-slovenia-povezava-na-drugo2

 


Sokolak
Sokolak je dvojna udorna dolina ali udornica, ki je razdeljena na dva dela, na manjši vzhodni in večji zahodni del z enotno južno steno. Prostornina udornice znaša kar 8,5 m3. Kras ima veliko neprepustnega fliša od koder priteka voda na prepustni apnenec, na teh predelih pa se pojavljajo udornice. [_Read more_]

Address: