Kaverne pod Sveto goro

 

Sveta gora je 684 metrov visoka vzpetina, ki se vzpenja na levem bregu Soče, severno od Nove Gorice. Vzpon na hrib je enostaven, iz Solkana na vrh vodi tudi asfaltirana cesta. Na vrh vodi več uhojenih poti, najbolj poznana in priljubljena je pot po kavernah, ki se začne pri Prevalu ter ves čas sledi ohranjenim in deloma očiščenim avstro-ogrskim obrambnim položajem. Pot je speljana tudi skozi nekaj zanimivih kavern, vmes pa si lahko ogledate še ostale rove in jame.

Usmerjevalna tabla proti Sveti gori
Pot po jarkih
Proti rovom
Prvi vstop v kaverne

Kaverne se nahajajo na poti proti vrhu Svete gore. Na vsake nekaj metrov so v tla izkopane kaverne, kamor so se vojaki zatekli med obstreljevanjem. Izven kaverne je kot opazovalec ostal le en vojak, a se ta navadno vanjo ni več vrnil. Po izračunih, so prišli do zaključka, da je v času obstreljevanja na vsak kvadratni meter padla vsaj ena granata. Po koncu vojne je bilo tu toliko železa, da so ga prebivalci vasi ob Soči zbirali in prodajali kot staro železo.

Najdaljši rov po poti je dolg 260 metrov, ki vodi pod Sveto goro. V rovu je priporočljiva primerna obutev, svetilka in oblačila. V njem se moramo tudi vzpenjati, vmes nam pomaga jeklenica. Vhod v kaverno se nahaja na višini 520 metrov, izhod pa na višini 545 metrov.

Italijani so v prvih dneh 10. ofenzive zavzeli Zagoro in greben Kuka, od tu pa nadaljevali na bližnji odsek Vodice – Sveta Gora, ki je od takrat predstavljal avstrijsko rezervno linijo. Italijanom je uspelo vrh Vodic osvojiti 18. maja 1917 in s tem pregnati Avstrijce na položno vzhodno pobočje, kjer se nadaljujejo hudi boji, ki prenehajo šele meseca avgusta. V vrtincu 11. ofenzive, so se pred vse močnejšim pritiskom italijanske vojske, v noči na 24. avgusta 1917 umaknili na nove položaje, na Banjško planoto.

Jarek
Topovska lina
Strop v jami
Vhod v najdaljšo kaverno
Jeklenica za plezanje
Vodni rezervoar v kaverni

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druge kaverne po Sloveniji!travel-slovenia-povezava-na-drugo2

 


Sveta gora
Sveta gora je 682 metrov visoka vzpetina, ki se dviga nad naseljema Nova Gorica in Solkan. Na vrhu se nahaja bazilika, frančiškanski samostan, romarski dom, dom Tau in Družinski center. Največja znamenitost je božjepotna bazilika Kraljice Svetogorske. [_Preberite več_]


Svetogorska bazilika
Največja znamenitost Svete Gore je božjepotna bazilika Kraljice Svetogorske. Na vrhu se poleg bazilike in frančiškanskega samostana, nahaja romarski dom, dom Tau in Družinski center. Gora je predvsem poznana med verniki in domačini, kamor se vzpenjajo verniki. [_Preberite več_]

Address: