Grobnica Stibilj – Vukasović

 

Grobnia Stibilj-Vukasović
Grobnia Stibilj-Vukasović

Grobnica Stibilj – Vukasović je nastala leta 1924 v spomin Stibilj – Vukasovičevi rodbini, ki se je na Slovenskem zapisana v dobrem glasu. Neverjetna je zgodba Janka Stibiela, ki se je upornikom v Bosni pridružil kot dobrovoljec. V srbsko vojsko je bil sprejet leta 1876. Leta 1912 pa je kot prvi Slovenec postal polkovnik srbske kraljeve Vojske Kraljevine Srbije. Polkovnika Janka Stibiela – Vukasovića so, glede na zapise arhivov z Dunaja in Beograda, avstrijske oblasti dvakrat obsodile na smrt zaradi dezerterstva, zaradi česar se je moral skrivati.

Polkovnika Janka Stibiela – Vukasovića so cenili kot odličnega in pogumnega častnika, zaradi česar je tudi postal poveljnik srbskega orožništva in kasneje poveljnik Dravske divizije v Ljubljani.

V Sloveniji so bili znani tudi njegovi potomci, sin Milan kot basnopisec, hčerka Jelena kot borka za aleksandrinke v Srbiji, sin Pavle kot akademik in strokovnjak za zaščito rastlin.

Janko Stibiel Vukasović je predstavljal najpomembnejši del med slovenskimi prostovoljci. Kljub temu, da je ostal v Srbiji, nikoli ni pretrgal vezi s Slovenijo. A pred smrtjo, v letu 1923, si je zaželel večnega počitka v rojstnem Vrtovinu.

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druge vasi po Sloveniji!travel-slovenia-povezava-na-drugo2

 


travel-slovenia-vrtovin-viewVrtovin
Vrtovin spada med najbolj razpotegnjeno krajevno skupnosti v Ajdovščini. Zaznamujejo ga pomniki preteklosti, ki so jih domačini vključili v sodobno življenje. Vrtovin je srednje velika vas, ki se nahaja severno od glavne ceste, ki teče skozi Vipavsko dolino. Ozemlje Vrtovina se vleče v smeri sever – jug. [_Preberite več_]

Address: