Južna železnica – odsek Gradec – Celje

Kolodvor v Celju leta 1846

2. junija 1846 se začenja zgodovina železnice v Sloveniji, ko so uradno odprli železniško progo iz Gradca do Celja. Takrat je vlak prvič zapeljal po slovenskih tleh. Odsek Gradec – Celje je bil del južne železnice, povezava med Dunajem in Trstom (Dunaj – Maribor – Celje – Ljubljana – Sežana – Trst).

Načrtovanje južne železnice od Dunaja proti Trstu se je začelo leta 1837 v Avstriji, leta 1839 je koncesijo za izgradnjo proge dobil bančnik Georg Sina, a je država 23. decembra 1841 izdala dvorni dekret, da bodo železnico gradili sami. Dekret je predvidel progo Dunaj – Trst.

Progo iz Gradca so načrtovali po dveh trasah, prva naj bi potekala od Gradca preko Ptuja, do Poljčan in dalje v Celje, druga pa preko Maribora do Celja. Odločili so se za drugo možnost, saj je predstavljala krajšo razdaljo, obenem pa je bil teren za izgradnjo bolj primeren. Gradbena dela na odseku Gradec – Celje je vodil inšpektor T. Blumfeld pod nadzorom inženirja Carla Ghege. Tako je 2. junija 1846 na slovenskem ozemlju vlak prvič zapeljal iz Gradca v Celje.

Železniški most

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druge pomembne dogodke!travel-slovenia-povezava-na-drugo2