Jože Privšek

Jože Privšek
Jože Privšek

Jože Privšek je bil slovenski skladatelj, dirigent, pianist in vibrafonist, ki se je rodil 19. marca 1937 v Ljubljani, kjer je tudi umrl 11. junija 1998. Srednjo glasbeno šolo je obiskoval v Ljubljani, prejel pa je tudi tri leta privatnega študija kompozicije pri Lucijanu Mariji Škerjencu. V Bostonu na Brklee College of Music je svoje znanje izpopolnjeval pri profesorju Herbu Pomeroyu, ki je bil tudi mentor slavnim mojstrom – Quincy Jones, Arif Mardin in Mike Gibbs.

Svojo glasbeno pot je začel kot vibrafonist in pianist. Najbolj prepoznaven pa je bil kot vodja jazzovskega orkestra Big Band RTV Slovenija, kot skladatelj veliko skladb in aranžmajev zabavne in jazzovske glasbe. V tem času (1961 – 1995) je kot dirigent ustvaril veliko znanih popevk: Nad mestom se dani, Vozi me vlak v daljave, Silvesterski poljub, Mati bodiva prijatelja. Njegove najboljše jazzovske skladbe pa so: Porednež, Ognjemet, Zeleni pekel, Privid, We need time, Rožnik, Križanke, That’s for ending.

 


travel-slovenia-spomenik-jozetu-privsku-viewSpomenik Jožetu Privšku
Spomenik Jožetu Privšku so na Škofljici odkrili 17. septembra 2010. Jože Privšek je kar nekaj let preživel na Škofljici. Bil je mednarodno priznani muzikus – komponist, aranžer, pianist, vibrafonist in dolgoletni vodja ter dirigent. Vse do svoje smrti je bil na kulturnem področju prezrt. [_Preberite več_]