Jože Kerenčič

Jože Kerenčič – Janko

Jože Kerenčič je bil slovenski pisatelj, publicist, partizan in narodni heroj. Poznan je bil kot aktivist Osvobodilne fronte. Njegovo ilegalno ime je bilo Janko. Rodil se je v Jastrebci 9. marca 1913, umrl pa je v Mariboru 27. decembra 1941, pri 28 letih.

Osnovno šolo je obiskoval v Kogu, srednjo šolo in učiteljišče pa v Mariboru. Že kot dijak se je pridružil naprednemu gibanju in postal član Skoja (Zveza komunistične mladine Jugoslavije). Svoje šolanje je nadaljeval na Univerzi v Ljubljani, leta 1937 je diplomiral iz filozofije in pedagogike. Član akademskega študentskega kluba Njiva in KPJ (Komunistična partija Jugoslavije) je postal v času študija. Iz KPJ pa je bil izključen zaradi pogledov na reševanje kmečkega vprašanja, saj se s partijsko usmeritvijo niso skladali. Prvo službo je nastopil leta 1940 na meščanski šoli v Gornji Radgoni, poučeval je od jeseni do pomladi naslednjega leta. Ob prihodu Nemcev leta 1941 se je posvetil organizaciji ilegalnega odporniškega dela. Konferenca aktivistov Osvobodilne fronte je potekala v njegovem domu. Od poletja 1941 se je zadrževal v Pesnici, a so ga 17. novembra 1941 izdali, kjer ga je potem gestapo aretiral. 27. decembra 1941 je doživel žalostno usodo, saj so ga na dvorišču sodnih zaporov v Mariboru ustrelili. Umrl je z zavestjo komunističnega borca, bil je prepričan, da umira za svobodo in lepše dni svojega ljudstva. 27. novembra 1953 so ga odlikovali z redom narodnega heroja. Po njem so tudi poimenovali več ulic v slovenskih krajih in trg v Ormožu.

Njegova dela so zelo povezana s slovenje-goriškim ljudstvom. Znan je bil predvsem po svojih socialnih študijah z romantičnim pojmovanje slovenskih kmetov. V svojih delih je predstavil zagrenjene dneve svoje mladosti. Gorje svojega ljudstva je želel razkriti svetu, razčleniti in pojasniti življenjsko krizo. Zavzemal in boril se je za pravičnejši svet, njegova želja je bila ozaveščati ljudi.

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druge zgodovinske osebnosti!travel-slovenia-povezava-na-drugo2