Janez Gregor Božič

Oltar, delo Janeza Gregorja Božiča

Janez Gregor Božič, poznan tudi kot Woshiz, je bil slovenski kipar, ki se je rodil leta 1675. Rojstni kraj ni znan, umrl pa je v Laškem 13. marca 1724. O Janezu je le malo znanega, živel je v času Svetega rimskega cesarstva in kiparske dejavnosti se je najverjetneje izučil v Celovci, pri mojstru M.A. Claussu. Samostojno je deloval predvsem v Savinjski dolini in Posavju. Bil je predstavnik zrelega Baroka. V kompozicijsko razgibanih oltarjih in prižnicah izstopa vloga skulpture.

Njegova pomembnejša dela so v Loki pri Zidanem Mostu, Zagorju, Laškem, Studencih, Svetini, Dobju pri Planini in drugod. Veliko njegovih plastik hranijo v Pokrajinskem muzeju Maribor, med njimi tudi znameniti Prestol milosti s Svetine.

V Zagorju stoji cerkev Zagorske Matere Božje, katere oltar je v 18. stoletju izdelal Janez Gregor Božič. Na njem kraljuje mnogo starejši Marijin kip, obdan z angelčki, nad njo pa Bog Oče s Sv. Duhom. V tem času je izdelal tudi velik oltar za Župnijsko cerkev Marijinega vnebovzetja v Šmarjah pri Jelšah, a so ga kasneje zamenjali z novim oltarjem.

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druge zgodovinske osebnosti!travel-slovenia-povezava-na-drugo2