Gregorjevo

travel-slovenia-gregorjevo
Gregorjevo

12. marca v Sloveniji praznujemo Gregorjevo, to je praznik povezan z zaljubljenci. Na ta dan se po ljudskem izročilu ženijo ptički.

Po starem običaju so se dekleta na Gregorjevo ozirala v nebo. Prva ptica, ki jo je dekle videlo je naznanila kakšen bo njen mož. Po starem julijanskem koledarju je bil Gregor znan kot prinašalec luči, ki je godoval na prvi spomladanski dan. Ta dan je navadno že toplo. Svetnik Gregor je bil v resnici Gregor Veliki, rojen v Rimu okoli leta 540. Veljal je za idealnega papeža in cerkvenega učitelja. Ko so leta 1582 spremenili koledarski sistem iz julijanskega v gregorjevega, se je ta praznik pomaknil nazaj, zato ga danes praznunejo na dan 12. marca in ne na prvi koledarski spomladanski dan. Gregorijanski koledar je poimenovan po papežu Gregorju XIII, in ne po Gregorju kot bi lahko predvidevali. Papež Gregor je živel približno tisoč let kasneje. Uradno tudi ne drži, da se Gregorjevo praznuje na god Gregorja, ker je Cerkev njegov god leta 1969 prenesla na 3. september, na dan njegovega škofovskega posvečenja. Stari god pa je padel na postni dan, kar ni bilo najbolje, to je dan njegove smrti leta 604 v Rimu.

Da se na Gregorjevo ženijo ptiči ni povsem točno, ženijo se namreč tudi na Vincenciejevo, ki je 22. januarja. Koroški Rožani zato pravijo ”K šent Cenovem se tice ženijo”, na Gorenjskem pa, da imajo ”ta dan ptiči ofcet”. Ptički se ženijo tudi na valentinovo, 14. februarja. Za Slovenijo velja, da se ptički ženijo na današnji dan, kot nekdanji spomladanski dan. Na Gorenjskem je ohranjen običaj spuščanja razsvetljenih barčic in hišic v vodo, ki jih imenujemo gregorčki. Glede na stare šege, na ta dan Sv. Gregor ”luč v vodo vrže”. V Kropi pa ima dan že dolgo tradicijo in ga poznajo še iz časov, ko ljudje še niso poznali električne energije. Sveti Gregor pozdravlja sonce in pomlad, in je pomenil preobrat v življenju Kroparjev, ki pri svojem delu niso potrebovali svetilke. S postavljanjem gorečih predmetov v manjši potok se pozdravi prihod pomladi in sonca. Kroparski kovači pa so nekoč na ta dan pozabili oditi na delo in odšli na ptičjo svatbo.

Sveti Gregor je zavetnik zidarjev, rudarjev, učenjakov, študentov, učiteljev, izdelovalcev in našitkov. Je tudi patron pevcev, glasbenikov, pevskih zborov in zborovskega ter koralnega petja. Proslavil se je z ureditvijo cerkvenega petja z gregorijanskim koralom. Upodobljen je tudi na papeških oblačilih, s škofovsko palico, knjigo, pisalnim peresom ali golobom.

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druge dogodke!travel-slovenia-povezava-na-drugo2