Ferdo Vesel

Ferdo Vesel

Ferdo Vesel je bil eden izmed najpomembnejših slovenskih slikarjev, ki se je rodil 18. maja 1861, umrl je v Ljubljani 28. julija 1946. Vesel se je ukvarjal s krajinarstvom, portretiranjem in folklornim žanrom. Njegova likovna dela so razpeta med realističnim in impresionističnim slogom. Slikar Josip Potočnik je bil njegov učenec. Od leta 1906 dalje je v Grumlofu pri Šentpavlu na Dolenjskem živel čudaško življenje, tu je umetniško stagniral. V Šentvidu pri Stični so po njem poimenovali osnovno šolo, Osnovna šola Ferda Vesela.

Šolal se je na ljubljanski realki, študiral pa na dunajski akademiji. Njegovo življenje in delo je potekalo v krogu Ivane Kobilice, Riharda Jakopiča, Jožefa Petkovška in Antona Ažbeta. Vesel je veliko potoval po Evropi, saj se njegov nemirni umetniški duh nikakor ni mogel umiriti in ustaliti. Po vrnitvi se je preselil v mekinjski samostan pri Kamniku, leta 1901 je prišel v gradič Grumlof, ki je postal njegov dom. Kmalu za tem se je pričela prva svetovna vojna in skupaj z Ivanom Cankarjem je delil težko usodo v internaciji. V letu 1917 se vrne na Dolenjsko na gradič. V nemirnem času iskanja se je ujel s tokovi sodobnega slovenskega slikarstva, ki ga je spodbujal k spontanemu slikarskemu izrazu. V letu 1938 je na Grumlofu pričakal drugo svetovno vojno, ki je s seboj prinesla veliko trpljenja in tragičnih dogodkov. Kmalu se je preselil v Ljubljano, kjer je v letu 1946 tudi umrl.

Osnovna šola Ferdo Vesel v Šentvidu pri Stični

Bil je slikovit, imel je nagonski slikarski značaj, njegova osebnost je bila problemsko razgibana, bil je nemiren iskalec novih krajev in slikarskih izrazov. Odtrgal se je od malomeščanstva in odšel študirat, namesto službe se je odločil za pot svobodnega umetnika. Svoja dela je vedno strogo ocenjeval, saj je bila umetnost zanj težko in naporno delo, nekaj enkratnega. Zaradi tega se je od svojih slik težko ločeval, zelo nerad jih je prodajal.

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druge zgodovinske osebnosti!travel-slovenia-povezava-na-drugo2