Koper

 

Koper

Koper je eno najstarejših in peto največje slovensko mesto, obenem pa je s 25.319 prebivalci tudi največje naselje v Slovenski Istri. Poleg slovenščine je tu uradni jezik še italjianščina, saj tu živijo pripadniki italijanske narodne skupnosti. Mestna občina Koper, z upravnim središčem v mestu Koper, je sedma največja občina po površini in četrta po skupnem številu prebivalcev. Neposredno ob mestu se nahaja mednarodno tovorno pristanišče Luka Koper, ki je edino tovrstno v Sloveniji. Mesto Koper je razdeljeno na osem mestnih četrti, ki so Bonifika, Center, Markovec, Olmo, Prisoje, Semedela, Šarala in Žusterna.

Mesto Koper je mesto stoterih sonc, ki krasijo srednjeveške benečanske palače. Tu sonce greje laguno Škocjanskega zatoka z več sto vrstami ptic, Kraški rob in svetovno znana plezališča. Gre za eno najstarejših slovenskih mest, ki pa je tudi najbolj spregledano zaradi svojega obrobnega videza. Ko se peljemo po cesti proti Portorožu ali Piranu lahko vidimo le veliko število žerjavov koprskega pristanišča, a za vsem tem se skriva čudovito in živahno staro mestno jedro zaznamovano iz časov vladanja Beneške republike, ki je pustila fantastično arhitekturno zapuščino. V mestu lahko raziskujemo labirint ozkih in zanimiv ulic ter številne trge.

Koper port

Koper, drugače tudi Capo d’Istria ali glava Istre, je nekoč bil otok in solinarsko mesto. Začetki mesta segajo v rimsko obdobje, kot že omenjeno pa so največji pečat pustili časi Beneške republike, v tem času je mesto gospodarsko in kulturno vzcvetelo. S propadom in izgradnjo železnice Trst-Dunaj je mesto nekoliko izgubilo svoj pomen, a ga je po 2. svetovni vojni ponovno pričelo pridobivati, saj se je ponovno pričelo razvijati in tako postalo gospodarska prestolnica obalne regije in pomembno pristaniško mesto.

Koper ponuja ogled mnogih zanimivih zgradb, ki so razpršene po celotnem starem mestnem jedru, zato je najbolje, da se med njimi malo izgubite in odkrivate njihove lepote. Lahko pa se sprehodite ob obalnem predelu in občudujete valove ter prelep razgled preko morja.

IME MESTA

Koper je skozi zgodovino nosil različna imena, glede na to kdo je v tistem času vladal mestu.

  • Aegida
  • Capris
  • Capritana insula
  • Caput Ystriae
  • Jutinopolis
  • Caput Histriae
  • Capo d’Istria
  • Capodistria
  • Koper
Island Koper, year 1781, before the filled up the sea and connect it with land (1827). Authors: Francesco del Pedro and Marco Sebastiano Giampiccoli.

Nastanek in izvor imena Koper sega vse v prazgodovino. Ime Aegida je grško-tračansko ime, ki spominja ne egido ali ščit grške boginje modrosti in znanja Atene. Nekateri zgodovinarji to naselbino locirajo na vznožje Sermina ob izlivu Rižane v morje, drugi pa na skalni otok, kjer se je kasneje razvil današnji Koper. Naselbino v svojem delu Naturalis historia omenja Plinij starejši. Po legendi se je Atena sprla s Pozejdonom in nato pred njegovim preganjanjem pobegnila prav v te kraje, kjer danes stoji Koper. Med spopadom obeh božanstev je Atenin ščit, prevlečen s kožo, padel v morje. Rotenje boginje je zelo ganilo Zeusa in je tako njeno egido spremenil v kleč. Če pogledamo otok mesta od daleč ali z višine, je bil zares podoben na morju počivajočemu ščitu.

Veliko najdb iz poznorepublikanskega rimskega obdobja predstavljajo najstarejše dokaze o naselitvi otoka, takrat se je za mesto uveljavilo ime Caprae oziroma Capris ali kozji otok. To staro rimsko ime naj bi izhajalo iz dejstva, da so na otoku, kjer sprva ni bilo naselbine, redili koze. Najverjetneje, da so del nizkega skalnatega otoka prvi poselili ravno Rimljani, kjer se je kasneje razvil Koper.

Koper je bil prvič pisno omenjen v letu 599 v pismih papeža Gregorja I, mestna naselbina se pojavi pod imenom Caprae in Insula Capritana. Starejši zgodovinarji začetke Kopra postavljajo že v drugo polovico 6. stoletja in ga povezujejo z imenom bizantinskega cesarja Justina II, saj jim je dovoli, da se na otoku naselijo in ustanovijo naselbino, tako so jo njemu v čast poimenovali Justinopolis. Staro in novo ime sta se kar nekaj stoletij prepletali, tako, da v listini iz leta 976 najdemo zapisano Justinopolis quae vocatur Capris.

V letu 1186 Koper postane svobodna komuna z voljeno oblastno strukturo. Koprska škofija se osamosvoji in koprska komuna jim podeli različna posestva. Do leta 1208 so mestu gospodovali istrski mejni grofje in za njimi oglejski patriarhi, ki so Koper izbrali za sedež svojih fevdalnih posesti v Istri, obenem pa ga poimenujejo Caput Histriae ali Glava Istre, kasneje pa ime poitalijanijo v Capo d’Istria.

V desetletjih pred 1. svetovno vojno je bil gospodarski razvoj ugodnejši po političnega. Tako so na Koprskem zrasli novi industrijski obrati in podjetja, ladjedelnice in banke. Blagovni in potniški promet sta bila pomembna, zaradi česar je v letu 1882 prišlo do vzpodbude za nastanek pomorske paroplovne družbe Societa’ Cittadina di Navigazione a Vapore – Capodistriana. Po 1. svetovni vojni je Koper pripadal Kraljevini Italiji in ostal sedež občine. Ime Capodistria je italijansko ime za Koper.

Slovensko poimenovanje otoka in mesta Koper izvira iz domačega istrskega imena Kuper, ki spominja na kup nečesa sredi morja, ali pa Kopar kot kopa sena, kot se ga je lahko videlo z okoliških gričev.

RASTJE

Če primerjavo rastje na predelu Kopra s pravim sredozemskih rastlinstvom, zimzelenih rastlin skorajda ni. Posebnost koprskega primorja so oljke, tu uspeva zaščitena okrasna rastlinska vrsta brnistra (tudi žuka) z živo rumenimi cvetovi, značilna za istro.

 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druga večja mesta in njihove zanimivosti!travel-slovenia-povezava-na-drugo2

 


Potuj iz Kopra
Nomago vas pripelje na želeno destinacijo – večja mesta po Sloveniji: Ljubljana, Maribor, Postojna, Bled ali druga mesta. Iz Ljubljane na letališče: Benetke, Treviso, Trst ali Brnik. Izposodite si vozilo in se odpravite na izlet po Sloveniji. Rezervirajte letalsko karto ali potujte z Nomago potovalno agencijo. [_Preberite več_]

Address: