PRAZNIK RADIČKE


Podrobnosti dogodka


Dandelion holiday
Village holiday

DATUM: 29. marec 2020
LOKACIJA: vas Lipa na Krasu
ČAS: 9:30
INFO: skrla.lipa@gmail.com | 040 706 712

 

Vaško razvojno turistično društvo Škrla iz Lipe na Krasu tudi letos vabi na pomladni praznik regrata – »radička« po domače. S prireditvijo v Lipi obeležijo začetek pomladi in izkažejo čast regratu, na videz skromni in običajni, a nadvse koristni rastlini, ki je od nekdaj ponudila prve sveže zelene poganjke na kraških krožnikih.

Danes si obede s svežo zelenjavo iz trgovin lahko privoščimo vse leto, a hkrati »divja« hrana, nabrana v domačem naravnem okolju, zaradi večje hranilne vrednosti in okusa vse bolj pridobiva na pomenu. V Lipi na Krasu so pomladanski vaški praznik, ki bo letos organiziran v nedeljo 29. marca, posvetili regratu oziroma po lip’nsko radički. Obiskovalcem bodo tudi tokrat v pokušanje ponudili domače jedi iz regrata – take po tradicionalnih receptih, kot je sveža regratova solata z jajci, pa tudi bolj »kreativne«, kot so regratove juhe, zavitki ali celo sladice. Degustacije bodo pred vaškim domom v Lipi na voljo od 12.00 dalje, da si iz regratovih prigrizkov si lahko sestavite zanimivo kraško kosilo.

Pomladni izlet na Kras si bodo obiskovalci lahko popestrili tudi z vodenim pohodom po okoliških jamah. Zbirno mesto za pohodnike je v Lipi, pri vaškem domu med 9.00 in 9.30. Pohod bo trajal približno 3 ure, ob povratku v Lipo pa bo vsem pohodnikom, ob plačilu štartnine, postrežena topla malica in pijača. Za otroke do 10.leta starosti je udeležba brezplačna.

 Lipa
Vas Lipa je tipična gručasta kraška vas, ki se nahaja ob vznožju najvišjega kraškega hriba Trstelj (643 metrov), ob lokalni cesti Komen – Kostanjevica na Krasu. Vas obkrožajo še hribi Stol, Stolovec in Greben ter gričevje Goli vrh. Za vas so značilni kraški borjači, kalone in gase. [_Read more_]