PASLEJDN’CA 2019


Podrobnosti dogodka


Tradicionalni praznik
Bača pri Podbrdu

DAN DOGODKA: 24. november 2019
LOKACIJA: Bača pri Podbrdu, Baška grapa
ČAS: 14:30

 

Pasljedn’ca je tradicionalni vaški praznik v Bači pri Podbrdu, Baška grapa. Po sveti maši v cerkvi sv. Lenarta bo sledilo druženje ob pomniku hribovski materi in v stari mlekarni z nastopom pevske skupine.

Zadnjo nedeljo v cerkvenem koledarskem letu na Bači pri Podbrdu praznujemo vaški praznik Paslejdn’ca. Društvo Baška dediščina si v sodelovanju z izseljenci prizadeva, da praznik iz leta v leto bolj pridobiva nekdanjo živahno podobo. Na ta dan so namreč prihajali na obisk sorodniki, se po sv. maši zbrali pri svojcih in tisti iz oddaljenih krajev tudi prespali. Vas jih je vedno pričakala temeljito pospravljena, iz hiš je dišalo po domačih dobrotah.

Povabljena pevska skupina bo zapela tudi ob druženju pri pomniku hribovski materi pri stari mlekarni, ki ga je Društvo Baška dediščina postavilo 16. septembra 2012. Kot sliko iz peska ga je izdelala slikarka Stanka Golob. Upodobila je žensko – mater, ki z nepogrešljivim košem na hrbtu odhaja na delo. S svojo sporočilnostjo in žlahtnostjo simbolizira hribovske matere, ki so z nečloveškim garanjem na strmih poljih in še bolj strmih, tudi več ur hoda oddaljenih senožetih garale, ljubile in sovražile, vendar ohranile marsikatero domačijo in njen rod do današnjih dni. Njihove zgodbe izpričujejo na ploščo izpisani verzi domače ljudske pesnice Marjuče Volf: „ … dvojni tovor so nosile, na hrbtu koš, pod srcem pa življenja klic …”.

Informacije:

Dostop:

Cestne povezave:

  • Škofja Loka – Železniki – Petrovo Brdo – Podbrdo (zavij desno) – Bača pri Podbrdu
  • Idrija – Dolenja Trebuša – Bača pri Modreju (glej smerokaz Podbrdo) – Podbrdo (zavij levo) – Bača pri Podbrdu
  • Nova Gorica – Most na Soči – Bača pri Modreju (glej smerokaz Podbrdo) – Podbrdo (zavijemo levo) – Bača pri Podbrdu