Dan odprtih vrat – UNESCO dediščina Snežnika


Podrobnosti dogodka


Dediščina Snežnika
Krožna pot

Društvo dolomitne lutke vabi na pohod »Dan odprtih vrat – UNESCO dediščina Snežnika.

DATE: 7. julij 2020
LOCATION: parkirišče pri gradu Snežniku (Loška dolina)
TIME: 8:00
CONTRIBUTION: 5€ (za interpretacijo dediščine)
PREREGISTRATION (needed): +386 41 940 321 (Matej) ali e-pošta dolomitne.lutke@gmail.com do sobote, 5.7.2020 do 20. ure

 

Snežnik ali Bela gora, kot so ga imenovali Rimljani, je vzpetina, ki leži na prehodu med Jadranskim morjem in evropsko celino. Snežniški gozdovi so velikanska sklenjena gozdna površina na prehodu iz primorskega sveta v notranjost Slovenije. Območje Snežnik-Ždrocle predstavlja starodavne bukove gozdove s predeli prvinskih gozdov. Zaradi specifičnih rastiščnih razmer blizu morja in višine gore Snežnika bukev tu tvori zgornjo gozdno mejo in izpričuje moč preživetja v najbolj ekstremnih razmerah. Leta 2017 je bilo to območje vpisano na seznam svetovne dediščine UNESCO.

Od parkirišča se bomo z avtomobili skupaj odpeljali do izhodiščne točke. Pot z avtomobili od točke srečanja do izhodišča pešpoti traja 30 min.

 

Opis poti:

Pot je krožna. Začetek naše pešpoti bo na severnem pobočju Snežnika, na nadmorski višini okoli 1300 m. Začetni metri bodo dokaj strmi, saj bomo hodili po robu odmaknjenega gozdnega rezervata pred deset tisočletji preoblikovanega s silno močjo ledenikov, ki so se spuščali iz vrha gore. Na naši poti bomo opazovali in raziskovali kraške pojave (žlebiče, škraplje, vrtače, udornice), ostanke delovanja ledenikov (ledeniške morene, oražence, kotliče in poligonalna tla), posebne »snežniške pojave« imenovane ždrocle ter elemente prvinskega gozda (pragozda).

Pohod je zahteven, primeren za kondicijsko dobro pripravljene! Za pohod potrebujete ustrezno obutev (pohodni čevlji) in oblačila, pohodne palice so priporočljive.

Pohod bo v vsakem vremenu. Udeležba je na lastno odgovornost. Lepo vabljeni! sofinancira občina Loška dolina