24. gorski tek Ivana Anderleta na Črno prst


Podrobnosti dogodka


Najstarejši gorski tek v Sloveniji
Edini tek s sadno kupo na 1800 metrih nadmorske višine

Start teka je ob 9. uri pri odcepu javne ceste v vas Trtnik. Trasa proge vodi po asfaltni cesti do vasi Trtnik, nadaljuje se po poti čez travnik nad vasjo in nato po markirani planinski poti do vrha Črne prsti. Dolžina proge: 6,3 km – Višinska razlika: 1320 m

Planinsko društvo Podbrdo v letošnjem letu nazdravlja šest desetletij dolgi planinski poti. Začela se je 3. marca 1957, ko je skupaj s štirinajstimi somišljeniki priseljenec z Gorenjske Ivan Anderle vtisnil vanjo prvi korak.

Do takrat so se planinci gornjega dela Baške grape vključevali v oddaljeno PD Cerkno, zato je novoustanovljeno društvo hitro raslo. Že ob koncu prvega leta delovanja  je prevzelo v upravljanje planinsko zavetišče na Petrovem Brdu in ga vzdrževalo več kot tri leta. Leta 1959 je z velikim žarom in zagnanostjo začelo obnavljati dotrajano planinsko kočo na Črni prsti, ki ji člani in simpatizerji društva še danes namenjajo največ sredstev in prostovoljnega dela. V šestih desetletjih so jo večkrat povečali, prenovili in posodobili, uredili  zimsko sobo, skladišče, brunarico in polepšali okolico, tako da prijazno in gostoljubno sprejema pohodnike. Od leta 1976 jo oskrbujejo s tovorno žičnico.

V PD Podbrdo od leta 2009 spodbujajo obisk v koči z akcijo »Na obisk na Črno prst«, ki je že presegla društvene okvire in s prireditvami, kot so gorski tek Ivana Anderleta na Črno prst, od leta 2013 vpet v »Pušeljc gorskih tekov«, srečanje planincev na Črni prsti vsako tretjo soboto v septembru in pohod po poteh Simona Kosa v decembru. Vabijo tudi na planinska predavanja, tudi na izlete pod vodstvom društvenih vodnikov prihaja vedno več mladih planincev – osnovnošolcev. Člani društva sledijo tudi koledarju Primorskih gorskih tekov in posegajo po najvišjih mestih.

Društvo se je širši javnosti obširneje predstavilo v zborniku ob 50-letnici delovanja, leta 2014 pa tudi v obsežni razstavi Meddruštvenega odbora PD Posočja »Na skrajnem ogranku« o zgodovini posoških društev.

Letošnje jubilejno leto bo prepleteno z druženjem,  povezovanjem in sodelovanjem s planinskimi društvi onkraj svojih stezic in z vsemi, ki podpirajo njegovo poslanstvo. Osrednji dogodek, ki bo hkrati tudi srečanje društev MDO Posočja, bo septembra na Črni prsti.

Informacije:
PD Podbrdo: predsednik društva Tomaž Štenkler, gsm 041 468 469, pdpodbrdo73a@gmail.com


PRIJAVA IN ŠTARTNINA
– Prijavnina 15,00 EUR na štartu od 7.00 dalje.
– Družinski popust: ob prijavi treh udeležencev iz iste družine je en član oproščen štartnine.
– Znižana prijavnina 12,00 EUR – plačano do 31.12. 2016
– Pred pijave za željene na povezavi: (www.pdpodbrdo.si) do najkasneje 31.08. 2017