Tromeja

 

Spomenik na vrhu Tromeje

Tromeja ali gora Peč je 1510 metrov visoka vzeptina nad Ratečami in je stičišče treh držav: Slovenije, Italije in Avstrije. Gre za stičišče treh kultur: slovanske, romanske in germanske. Vsako leto se na vrhu srečajo predstavniki vseh treh narodnosti, ravno tu pa se je rodila zamisel o organizaciji olimpijskih iger treh dežel. Tromeja predstavlja priljubljeno izletniško točko za domačine in turiste.

Tromeja oziroma Peč se po italijansko imenuje Monte Forno in po nemško Dreiländereck oziroma Ofen. Na vrhu stojijo številna spominska obeležeja v treh jezikih. Vpisna knijžica in žig se na slovenski strani nahajata ob manjši hiški bližnjih oddajnikov, na italijanski stoji nekoliko večje leseno zavetišče in z avstrijske strani lahko na vrh pridemo s sedežnico z bližnjega smučišča Podklošter. Na vrhu se nam odpre čudovit razgled na Julijske Alpe, Kraške Alpe, Ziljske Alpe, Visoke in Nizke Ture in zahodni del Karavank.

Tromeja
Pogled v vrha Tromeje
Spomenik na Tromeji

Napis na spomeniku:
Tromeja

Gora miru Šri Činmoja

Doseči svoj notranji mir je človekova največja potreba.” (Šri Činmoj)

Na tem pomembnem evropskem stičišču treh velikih jezikovnih skupin in kultur naj bo postavljen spomenik razumevanju in prijateljstvu med narodi.

Tromeja je tako postala člen v verigi sto različnih spomenikov miru, med njimi so ustanove, gore, mostovi, mesta, parki in naravne znamenitosti, ki naj vzpodbujajo k harmoničnemu sožitju ljudi in narodov, izboljšujejo ubranost med njimi ter pomagajo pri preseganju notranjih in zunanjih meja.

Mir ne pomeni le, da ni vojne. Mir pomeni, da vladajo ubranost, ljubezen, zadoščenje in enost.” (Šri Činmoj)

Tromeja, 12. junij 1994

Peč (1510 m)

Spomenik prijateljstva

Spomenik prijateljstva med Frulanijo-Julijsko krajino (FJK), Slovenijo in avstrijsko Koroško
Ob odkrtiju spomenika je podpredsednik FJK Gianfranco Moretton dejal: “V Evropi, ki se širi proti vzhodu, ta gora, kjer se križajo meje, ne predstavlja več pregrade, ampak kraj srečanja med narodi, ki jih druži močno prijateljstvo.” V tem času sta Slovenija in FJK sklenili sporazum s področja civilne zaščite, v praksi pa so ga prvič uporabili v petek, 21. julija 2006, ko so požare na Krasu gasila tudi italijanska letala. Spomenik so odkrili 30 let po tem, ko je bilo na tromeji organizirano prvo tekmovanje med prostovoljnimi gasilci treh držav.

 
 

travel-slovenia-povezava-na-drugoPoglejte še druge gore po Sloveniji!travel-slovenia-povezava-na-drugo2

 


Petelinjek
Petelinjek je 1552 metrov visok greben, ki se nahaja v neposredni bližini avstrijske meje, zahodno do jugozahodno od Korenskega sedla. Večino grebena se nahaja na slovenski strani, sam vrh pa meji na sosednjo Avstrijo. Vrh Petelinjeka je delno poraščen z gozdom in nižjimi rastjem. [_Read more_]

Address: